Texty příspěvků teologické konference o eucharistii, která se letos v únoru konala v Hradci Králové, přináší sborník "Eucharistie - mysterium fidei", kterou vydalo nakladatelství Trinitas.
Hradec Králové: Na teologické konferenci o eucharistii, která proběhla letos v únoru v Hradci Králové, vystoupili s jednotlivými příspěvky představitelé všech tří katolických teologických fakult v České republice a zúčastnili se jí kněží, pastorační asistenti i studenti teologie téměř ze všech diecézí v naší vlasti. Cílem konference bylo ukázat tajemství eucharistie jako centrální tajemství, v němž se uskutečňuje a uchovává plnost života církve. Příspěvky konference sledovaly dané téma v perspektivě určité celistvosti – od biblických východisek, přes systematicko-teologickou reflexi až po aspekty pastorální.

V současné době se účastníkům konference i všem dalším zájemcům otevírá možnost znovu a podrobněji se seznámit s tématikou konference prostřednictvím sborníku referátů, který pod názvem "Eucharistie – mysterium fidei" vydává svitavské nakladatelství Trinitas. Sborník představuje ve zhuštěné formě základní východiska teologické reflexe o eucharistii. Jedná se v pořadí již o 3. sborník z teologických konferencí pořádaných Diecézním teologickým institutem v Hradci Králové.

Obsah sborníku tvoří nejprve referáty sledující biblická starozákonní i novozákonní východiska k mysteriu (J. Hřebík, L. Tichý). Samostatné příspěvky dále zdůrazňují trinitární a eklesiální základ eucharistie (C.V. Pospíšil, R. Machan). Poté následuje referát o pojímání svátosti eucharistie v dějinách dogmatu (J. Dolista). Závěrečné příspěvky představují pojímání eucharistické úcty na křesťanském východě a západě (W. Bugel), tématiku otázek slavení eucharistie v souvislosti s nedostatkem kněží (P. Ambros) a některé body vztahu eucharistie a kultury (K. Vrána).

Zájemci si mohou tento 131stránkový sborník objednat na adrese: Nakladatelství Trinitas, Havlíčkova 14, 568 01 Svitavy; e-mail: trinitas@telecom.cz; http://trinitas.hyperlink.cz (za 129 Kč včetně poštovného) anebo jej žádat převážně na pultech křesťanských knihkupectví.

***

Zpráva se svolením převzata z TS ČBK tisk.cirkev.cz