Budeme hledat odpověď na otázky: Dokáží média evangelizovat? Mají novináři předsudky vůči náboženství a církvi? Je mediální jazyk vhodný na šíření náboženského poselství? Je možné nazvat práci církevních médií žurnalistikou? Zajímají novináře na Církvi jen sexuální skandály a vnitřní konflikty? Proč sekulární média selhávají při informovaní o Církvi? Trpí katolická média (auto)cenzurou?
Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Katedra pastorálních oborů a právních věd vás zve na

Seminář o mediích a církvi

Úvodní přednášky:
Mgr. Terézia Kolková, PhD.: Dokážu médiá evanjelizovať?
Mgr. Imrich Gazda: Dokážu médiá informovať o Cirkvi?


Koná se v pondělí 11.5.2009 ve 14 hod. v posluchárně P5
v budově KTF UK Thákurova 3, Praha 6


Mgr. Terézia Kolková, PhD., po skončení studia žurnalistiky na FF UK v Bratislavě (2002) působila jako novinářka v tiskové agentuře SITA, v Katolíckych novinách a ve Vatikánském rozhlase v Římě. Současně obhájila dizertační práci na Katolícké univerzitě v Ružomberku (2006). Její vědecký zájem se soustřeďuje na publicistický a náboženský styl a na žurnalistickou žánrológii. Působí jako odborná asistentka na Katedře žurnalistiky Filozofické fakulty Katolícké univerzity v Ružomberku.


Mgr. Imrich Gazda po studiích na Filozofické fakultě Katolícké univerzity v Ružomberku (2006) pokračuje v doktorandském studiu na Katedře žurnalistiky FF KU v Ružomberku, kder obhajuje dizertační práci na téma „Prezentácia náboženskej problematiky v slovenských a talianskych printových médiách“. Odborně se věnuje etice žurnalistiky a prezentáci náboženské problematiky v sekulárním a cirkevním tisku. Absolvoval výzkumně-studijní pobyty vo Vatikánském rozhlase v Římě a na Fakulte institucionální komunikace Papežskué univerzity Santa Croce v Římě.