Aby práce s katechismem nebyla snad monotónním předčítáním či nekonečnou debatou nad jedním problémem, předkládá se zde pomůcka, která má vést jednak k dobrému využití základních opěrných bodů celého textu, jednak k tomu, aby účastníci skupiny byli při seznamování se s látkou aktivní.
Je samozřejmě nutné přizpůsobit styl a rozsah práce úrovni a možnostem účastníků. Lze toho dosáhnout vhodným výběrem nabízených podnětů. V každém případě je ale třeba požadovat, aby účastníci skupiny měli svůj vlastní katechismus, aby byli ochotni se na setkání vždy připravit, aby zkrátka počítali s jedním (školním) rokem soustavné práce.

Dá se tedy říci, že předkládaná metodika práce s katechismem je určena dospělým aktivním členům farností, kteří jsou schopni alespoň jednodušší samostatné studijní práce. Pro zcela jednoduché populární výklady tento katechismus určen není, podobně není určen přímo pro práci s mládeží. Tam i onde je třeba jak jiné metodiky práce, tak, mnohdy, jiného řazení témat - zejména u mládeže, která v prvé řadě vyžaduje odpovědi na své vlastní otázky.


***

Ukázka z publikace Skupinová práce s Katechismem katolické církve, kterou vydalo Pastorační středisko.

Text celé publikace naleznete zde.

Další texty k tématu Víra naleznete zde.

Další texty k tématu Církevní dokumenty naleznete zde.

Další texty k tématu Misie, evangelizace naleznete zde.