Na přelomu dubna a května bude známé moravské poutní místo hostit jubilejní X. Studentský Velehrad. Celostátní setkání vysokoškoláků pořádá každé dva roky Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika. Během víkendu přednášek, besed, workshopů, koncertů a modliteb se jeho účastníci budou zabývat výzvami, které přináší život ve svobodě, a to z hlediska společenského i osobního, občanského i církevního.
Setkání, kterému předcházejí několikadenní pěší poutě, se bude konat od 30. dubna do 2. května 2010. Stane se tak v době, kdy si společnost stále ještě připomíná 20 let od pádu komunismu v tehdejším Československu. Na Velehrad se sjedou převážně lidé, kteří už nemají dobu nesvobody v živé paměti, ale jsou jednou z prvních generací vyrůstající v demokratických poměrech. Je pro ně důležité nejen připomenout si nedávnou minulost, ale také zhodnotit vývoj v naší zemi a zejména hledat odpověď na otázku, jaký má být jejich osobní vklad do života české společnosti, církve i místních společenství, rodinou počínaje.

Téma letošního ročníku „Štafeta – máš to ve svých rukou“ má vyjadřovat vědomí toho, že naše životy nejsou osamocenými ostrovy v bezbřehém oceánu, ale jsou součástí společenského dění, minulého, současného i budoucího. V tento okamžik vyráží mladá generace „na trať“, aby se aktivně účastnila své části běhu, který navazuje na dědictví minulosti a vyústí v budoucnosti při předávání štafety generacím, které ještě nejsou na světě. Studentský Velehrad má být krátkým zastavením, které by mělo posloužit ke zhodnocení situace, ujasnění si vlastních postojů a vizí a pomoci mladým, aby se s pokorou ale zároveň i s odvahou zhostili úkolů, které budou ve svém životě plnit. Téma bylo zvoleno také vzhledem k desátým narozeninám Studentského Velehradu. Při této příležitosti pořadatelé pozvou také absolventy minulých ročníků, aby se podělili o své zkušenosti ze života v dnešní společnosti.

Studentský Velehrad se na známém poutním místě koná každé dva roky od jara 1992. Vysokoškolákům nabízí příležitost pro vzájemnou výměnu zkušeností, společné přemýšlení o aktuálních i dlouhodobějších otázkách společenského i osobního života. Počet účastníků neustále narůstá, naposledy se zapojilo přibližně 550 studentů z celého Česka, dorazilo i několik sympatizantů ze sousedního Slovenska. Na Velehradě se setkávají s významnými osobnostmi českého veřejného života, s pedagogy, s lidmi, kteří mají co říct současné mladé generaci. Letos pozvání přijali pražský světící biskup Václav Malý, Tomáš Halík, pedagog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Pavel Jajtner, bývalý velvyslanec ČR například u Svatého stolce, Tomáš Sedláček, přednášející na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a další hosté. Podrobnosti a registrace na webu www.studentskyvelehrad.cz.