Tento den, zvláště s ohledem na skutečnost probíhajícího Roku eucharistie a velkých událostí minulého měsíce dubna, chce upozornit na vnitřní vztah kněze s Nejsvětější eucharistií prožívaný v plném církevním společenství.
Výše řečený den byl zaměřen na tajemství Kristovy eucharistické lásky, kontemplované, milované, žité, slavené a hlásané jeho přáteli kněžími podle nedávného a vynikajícího učení papeže Jana Pavla II. blahé paměti a Jeho Svatosti Benedikta XVI. Bude to jistě den zaměřený, zvláště pro kněze a tedy pro všechny věřící, na podporu vroucí adorace, chvály a modlitby k Pánu Ježíši přítomnému ve Svátosti oltářní.

Zkušenost nám ukazuje, že takový den věnovaný modlitbě za posvěcení kněží, právě skrze prodlouženou adoraci Nejsvětější svátosti s důstojným slavením eucharistie a účastí na ní, upevňuje pouta jednoty s nejvyšším a věčným Knězem a skrze Něho a v Něm upevňuje svazek přátelství mezi biskupem a kněžími, mezi kněžími samotnými a nakonec mezi vysvěcenými služebníky a všemi věřícími.

Nadcházející Světový den bude moci být případně slaven v den, který by více vyhovoval církevním okolnostem, oficiálně připadá na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v pátek 3.června 2005.


***
Text Kongregace pro kněze ke Světovému dni modliteb za posvěcení kněží "Eucharistie, kněžství a církevní společenství" naleznete zde



***

Další texty k tématu kněžství, kněz naleznete zde