Dopis kněžím u příležitosti vyhlášení Světového dne modliteb za posvěcení kněží zaslal kardinál Dario Castrillon Hoyos, prefekt vatikánské Kongregace pro kněžstvo.
Vatikán/ZENIT: Jako reakci na skandály sexuálního zneužití ze strany kněží, vyhlásila katolická církev Světový den modliteb za posvěcení kněží. Většina diecézí ho oslaví právě dnes, v den slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Prefekt vatikánské Kongregace pro kněžstvo, kardinál Dario Castrillon Hoyos, zaslal 8.5. při této příležitosti více než 400 tisícům kněží na celém světě dopis, ve kterém zdůrazňuje nutnost prožitku Boží milosti k tomu, aby znovu objevili vlastní kněžskou identitu.

Za nutné považuje kardinál především to, aby kněží co možná nejčastěji přistupovali ke svátosti smíření a svátosti eucharistie. "Pokud tak nebudeme činit, budeme se stále více utápět ve tmě, ve zmatku morálního temna, v duchovní impotenci tváří v tvář vlně zla, které nás bude stále více zaplavovat a pokoušet," napsal ve svém dopise kolumbijský kardinál.

Dále ukazuje na příkladu života sv. Faustiny Kowalské, jak Boží milost souvisí s celoživotním zasvěcením. "Jestliže s důvěrou v Ježíše necháme celou svou duší proniknout jeho milost, k čemuž nás v poslední době Svatý otec tak často vybízí, staneme se pro všechny znamením odpouštějící Boží milosti. Bez odpuštění, které je plodem milosti, nevyhnutelně přichází pokušení msty a útlaku a mír se stává pouhou utopií," uvádí se dále v dopise.

Na závěr kardinál Hoyos zdůraznil, že ačkoliv jsou kněží vystaveni pokušení beznaděje z nezájmu, často až z nenávisti současného světa k církvi, je nutné mít na paměti, že svět přesto touží po odpuštění a usmíření, jehož jediným pravým zdrojem je pouze Ježíš Kristus.

Dopis v originálním znění (v italštině) je k dispozici na www.clerus.org.

***

Se svolením převzato ze serveru http://tisk.cirkev.cz