Ludvík Armbruster pochází z Prahy, ale v padesátých letech byl jakožto rakouský občan vyhoštěn z republiky. Po studiích na římské Gregoriánské univerzitě a ve Frankfurtu nad Mohanem přednášel až do svých sedmdesáti let moderní evropskou filozofii na Sophia University v Tokiu. Nyní působí již čtvrtým rokem ve funkci děkana Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.
Přinášíme vám s ním zajímavý rozhovor...
Jako děkan za sebou máte první funkční období a začal jste druhé. Jak se stalo, že jste ve svém pokročilém věku a po skončení své akademické kariéry v Japonsku přijal takovou funkci v České republice?

V Japonsku jsem byl emeritován a moji představení mě v roce 1999 poslali sem, abych tu dva roky vypomáhal při znovuustavení České provincie. Souhrou náhod se stalo, že mě tady reaktivovali, když mě potřebovali na fakultě. Funkci děkana zastávám už čtvrtý rok, ale hned, jak se objeví někdo na mé místo, rád mu funkci předám.




Co se už za dobu vaší činnosti podařilo?

O tom nejlépe svědčí konkrétní čísla. My dnes máme 743 studentů. Z toho 129 je v magisterském a 24 v doktorandském studiu oboru Katolická teologie. 284 studentů máme v bakalářském kurzu Náboženských nauk. Mezi nimi jsou mladí i staří. Někteří tento obor studují proto, že chtějí pomáhat ve farnostech při katechezích, jiní prostě proto, že je to zajímá. Nechybí ani ti, kteří paralelně se studiem na naší fakultě jsou studenty ještě na jiné fakultě. Něco přes dvě stovky studují obor Dějiny křesťanského umění, který jsme otevřeli před čtyřmi lety. Takže ta stará dáma se už řádně zotavila: 743 je více studentů, než kolik jich měla fakulta v posledních letech. V nejbližší době si chceme podat žádost, aby se na naší fakultě mohla vést habilitační a profesorská řízení.




Zkuste několika slovy říci, proč by se měl někdo ucházet o studium na vaší fakultě a jaké bude mít potom uplatnění.

Tak to je otázka, kterou si dnes kladou studenti mnoha fakult. Některé vysoké školy svým absolventům do jisté míry zajišťují nějaké uplatnění v daném oboru či profesi, jiné nikoli. Naši studenti, pokud se připravují na kněžství, mají své zaměstnání zajištěné. Za dnešních podmínek však katolická církev nemá na to, aby garantovala dostatek placených míst také pro jiné absolventy naší školy. Ona by nové zaměstnance potřebovala, ale nemůže si je dovolit. Absolventi oboru Dějiny křesťanského umění své uplatnění najdou například v nakladatelstvích nebo v památkové péči. A my věříme, že památkáři, kteří budou mít vzdělání z naší školy, budou mít více citu a pochopení pro sakrální prostor, aby ho nevnímali jen jako muzeum, ale jako něco, co doprovází živou církev.

Věřím, že o naše absolventy budou mít zájem i firmy, které budou hledat prostě poctivé a spolehlivé zaměstnance. A naši studenti jsou křesťansky zakotvení lidé, kteří vyznávají zásady, se kterými lze počítat.




Katolická teologická fakulta UK má velmi dlouhou tradici, ale v poslední době prodělala těžkou krizi. Jak hodnotíte její současnou situaci?

Takže Katolická teologická fakulta je taková stará dáma. Založil ji ještě arcibiskup Arnošt z Pardubic a papež ji ustanovil jako vysoké učení r. 1347. Stala se potom jednou ze čtyř zakládajících fakult Karlovy univerzity. Prošla dobami těžkými i krásnými, svou historií opisovala dějiny v naší zemi. Takže je to opravdu stará dáma, která prožila i klinickou smrt. To když ji před pěti lety bylo odebráno právo udělovat akademické tituly. Pak strávila nějaký čas na stanici intenzivní péče, to byla ta nucená správa. No a nyní je nejen v rekonvalescenci, ale má se zase čile k světu.



Celý rozhovor Jana Regnera SJ s prof. PhDr. Ludvíkem Armbrusterem SJ, děkanem Katolické teologické fakulty UK si můžete přečíst zde na www.jesuit.cz

***

Katolická teologická fakulta UK - webové stránky