Konferenci určenou kněžím, pastoračním asistentům a zájemcům z řad odborné veřejnosti pořádá ve dnech 13.-15.3. Diecézní teologický institut Biskupství královéhradeckého.
Hradec Králové: Diecézní teologický institut zve všechny zájemce z řad kněží, jáhnů, pastoračních pracovníků, studentů teologie a dalších osob činných v odborně-teologické či pastorační oblasti k účasti na teologické konferenci o Božím slově. Konference se koná od pondělí 13. do středy 15.3. v Novém Adalbertinu v Hradci Králové (Velké nám. 32).

Cílem konference je prohloubit poznání toho, jak se Trojjediný Bůh sdílí člověku prostřednictvím svého slova, které je účinně přítomné uprostřed Božího lidu.

Konference nejprve představuje pojetí Božího slova v samotných knihách Starého i Nového zákona (B. Hajas, J. Brož). Dále se zabývá tím, jak je poklad Božího slova přítomný v Písmu svatém vykládán církevními otci (J. Brož). Na to, že v Božím slově se člověku sdílí Bůh ve svém tajemství Trojjediné lásky, ukazuje další, dogmaticko-teologický, referát (C. V. Pospíšil). Následující tři příspěvky se podrobněji zaměří na pojetí Božího slova v církevní a teologické tradici. Všímají si nejprve pojetí Písma v rané tradici církve (D. Vopřada) a poté výpovědí významného dokumentu II. vatikánského koncilu, věroučné konstituce o Božím zjevení Dei verbum (V. Brož). Soubor těchto příspěvků neopomíjí ani problematiku vývoje biblické exegeze na přelomu 19. a 20. století (T. Petráček). V další části se program věnuje úctě k Božímu slovu v liturgii (B. Mohelník) a práci s Písmem ve farní pastoraci (A. Opatrný).

Přihlášky k účasti je možné podávat do konce února 2006 na níže uvedenou adresu Diecézního teologického institutu. (Později se je možné hlásit jen výjimečně prostřednictvím telefonické dohody.) V přihlášce je třeba uvést přesný požadavek na zajištění stravy a ubytování v jednotlivých dnech. Ubytování je poskytováno ve dvou a třílůžkových pokojích. V případě žádosti na společné ubytování je třeba přihlášky podávat společně (s výslovným uvedením tohoto požadavku).

Příspěvek účastníků, kteří nejsou zaměstnanci Biskupství královéhradeckého, činí za celou konferenci 1.000,- Kč (na stravu i ubytování). Cena za jeden nocleh se snídaní činí 380,- Kč, jednotlivý oběd anebo večeře stojí 60,- Kč.

Adresa: Diecézní teologický institut – Biskupství královéhradecké, Velké nám. 35, 500 01 Hradec Králové, tel: 495 063 428,
e-mail: dti@diecezehk.cz
http://dti.diecezehk.cz


***

Se svolením převzato z: TS ČBK