Po krátké odmlce se nám dostává do rukou první letošní číslo Teologických textů, tentokrát s podtitulem současný katolicismus. V rubrice studií nalézáme články týkající se současných problémů, šancí a dalších podnětů katolické církve a teologie.
Denken ve svém článku zkoumá katolické magisterium, konstatuje jistou krizi magisteria, autority a pravdy v dnešní společnosti. Šanci vidí ve vzájemném dialogu a propojení, nikoliv tedy ve vzájemném podezírání, teologie a magisteria. Magisterium a autorita jsou pak vnímány jako dar.

Situaci české teologie v totalitních dobách popisuje ve své studii Novotný. Přibližuje nám teologická východiska a postoje známých českých osobností této doby: O. Mádra, J. S. Trojana, Fr. Tyralíka, J. Zvěřiny, Z. B. Boušeho.

O duchovním životě křesťanů po Druhém vatikánu hovoří ve svém článku „Katolická spiritualita dnes“ G. Voss. Vztahu úřadu a charismatu se dotýká v krátkém článku Pospíšil.
V rubrice osobnosti Skalický vzpomíná na kněze Josefa Petra Ondoka. Krátce představuje jeho životní dráhu, teologické a filosofické postoje a svědectví jeho života v komunistickém Československu.

Zajímavým svědectvím je otištěný dopis z vězení (14. 7. 1964) O. Mádra adresovaný ústavněprávnímu výboru Národního shromáždění. Dopis vystihuje situaci perzekuce církve a kněží v této době.

Mezi recenzemi nacházíme například recenzi J. Skoblíka na knihu Měnící se tvář kněžství (D. Cozzens), krátkou recenzi C. V. Pospíšila na knihu Co vyznáváme? Rozhovor nad křesťanským krédem mezi E. Drewermannem a E. Biserem (M. Albus).


***

Další texty k tématu teologie.


Další texty k tématu Duchovní život.


Další texty k tématu Teologické texty.

Další texty k tématu kněžství.