Generální sekretář sdružení Česká katolická charita (ČKCH) Jaroslav Kopřiva oficiálně zahájil Tříkrálovou sbírku 2003 na tiskové konferenci 17.12.2002.
Praha: "Tuto celonárodní akci pořádá Charita již potřetí. Myslím, že se nám daří obnovit její tradici. Tříkrálová sbírka a koledování není jen o penězích, ale také - a zvláště na venkově - je to určitý způsob komunikace. V mnoha obcích a domácnostech se především starší lidé už těší, až se u nich koledníci zastaví," řekl Kopřiva.

Tříkrálová sbírka 2002, které zúčastnilo 7.850 kolednických skupinek, vynesla více než 37 milionů korun. Z této částky bylo podpořeno několik set menších projektů ve všech diecézích.
"Z výnosu Tříkrálové sbírky jsme letos podpořili také čtyři zásadní projekty. Je to Hospic v Olomouci a Domov svatého Josefa v Žírči pro lidi s roztroušenou sklerózou, v srpnu jsme uvolnili z rezervního fondu sbírky jeden milion na okamžitou pomoc po povodních a dvěma miliony korun z části na humanitární pomoc jsme podpořili charitní misi a projekty v Čečensku," popsal využití sbírky Jaroslav Kopřiva.

"Letos v říjnu podepsala česká Charita další smlouvu s UNICEF, která zaručuje pokračování naší mise a především projektů v Čečensku a Ingušsku," vysvětlil generální sekretář. "V pondělí 16.12. t.r. jsme zrekonstruovali a otevřeli další školku v Grozném, zatím pro 50 dětí (viz příloha této zprávy). Počítáme s tím, že její kapacitu v příštím roce rozšíříme pro 100 dětí. Naše projekty na severním Kavkaze fungují díky našim zahraničním partnerům a dárcům – Německé biskupské konferenci a Charitám ze Švýcarska, Anglie a Walesu."

K pomoci po letošních katastrofálních povodních Jaroslav Kopřiva uvedl: "Již v srpnu jsme vypracovali plán pomoci s rozpočtem na 169 milionů korun (viz příloha). Mohu říci, že se nám tato částka podařila shromáždit opět díky dárcům domácím i zahraničním. Velmi nám pomohly Charity ze západních zemí, nejvíce německá Charita, která věnovala 2 miliony eur. Významně však přispěly také Charity 'z chudšího Východu' – maďarská Charita 3,6 milionu korun, z Polska přišly celkem 4 miliony, slovenská Charita shromáždila ve sbírce na 'české povodně' půl milionu slovenských korun. K největším tuzemských dárcům patří bezesporu náš generální partner Česká spořitelna, která přispěla nad rámec dohodnuté pomoci jedním milionem a částí svého vozového parku. Dalším milion korun nám věnovala KDU-ČSL."

Pomoc Charity po povodních zhodnotil na tiskové konferenci ředitel odboru sponzoringu České spořitelny, Karel Machytka, který Charitě poděkoval za účinnou a efektivní pomoc zvláště v prvních dnech po povodních. "Myslím, že letos se ukázalo, že naše spolupráce je oboustranně prospěšná. Na pomoc potřebným lidem není nikdy dostatek prostředků. Držím Charitě palce v příštím roce," uvedl Machytka.

K průběhu Tříkrálové sbírky 2003 generální sekretář uvedl, že každá diecéze si stanovuje svůj limit, termíny požehnání koledníkům a pořádá různé doprovodné akce v místě. "Tříkrálová sbírka bude tedy probíhat na území celé republiky od 2. do 15. ledna," uzavřel Jaroslav Kopřiva.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH, mobil: 603 895 984 nebo Marta Fišerová, mobil: 603 511 242.



***

Se svolením převzato z: TS ČBK