V životě s Bohem jsou důležité dvě věci: vědět, pod jakým vlivem stojím nebo chceme-li: "odkud vane vítr" (srov. J 3,8), a pak vědět, co mám dělat. Toto rozhoduje mnohem víc než dlouhé obsažné úvahy a hluboko sahající sebeanalýzy. Tak ani v pastorační rozhovoru nemáme mluvit především o tom, co si myslíme nebo co cítíme, nýbrž o tom, co děláme.
Přitom záleží zvlášť na formálních prvcích, takže o tom můžeme mluvit i bez toho, že bychom se zmiňovali o všech obsahových jednotlivostech.

Tomu, kdo vede exercicie a každému, kdo je žádán o duchovní radu, Ignác říká: "Je velmi prospěšné, když ten, kdo dává cvičení, aniž by se chtěl vyptávat nebo znát osobní myšlenky a hříchy toho, kdo je dostává, je věrně informován o rozličných hnutích a myšlenkách, které v něm vyvolávají rozliční duchové. Neboť tak mu může dát podle jeho většího nebo menšího prospěchu různá vhodná duchovní cvičení (rady), která odpovídají potřebě jeho zmítané duše.

Páté pravidlo: v době neútěchy nedělat nikdy žádnou změnu, nýbrž zůstat pevným a vytrvalým v předsevzetích a v rozhodnutí, v němž stál člověk předešlého dne před takovou neútěchou, nebo v rozhodnutí, jež udělal člověk v předcházející útěše. Neboť jako nás v útěše vede a nám radí dobrý duch, tak v neútěše zlý, podle jehož rad nepůjdeme cestou ke správném jednání.

Šesté pravidlo: i když v době neútěchy nemáme měnit dřívější předsevzetí, přece však velmi prospívá rozhodně se změnit právě ve vztahu k této neútěše, že se např. více věnujeme modlitbě, rozjímání, mnoho se zpytujeme a konáme nějakým přiměřeným způsobem velkoryseji pokání."


***

Ukázka z publikace Rozlišuj duchy (celý text zde), kterou vydalo Pastorační středisko.


Další texty k tématu pokušení naleznete zde.

Další texty k tématu Duchovní život naleznete zde.

Další texty k tématu Duchovní doprovázení naleznete zde.

Další texty k tématu Rozlišování naleznete zde.

Další texty k tématu pastorační péče naleznete zde.