biblický program brněnské diecéze pro období 2010 – 2013
Přemýšleli jste někdy o tom, že byste si chtěli přečíst Bibli a neměli jste zatím na to čas nebo dostatek odvahy? Máte někde doma Bibli, ke které máte sice úctu, ale nikdy nebyl dostatečný impulz se do ní začíst, a tak tato kniha leží dlouhodobě v koutě knihovny? Uvažovali jste o tom, že Bible je základem naší kultury, že je klíčem k porozumění našim hodnotám, a přesto jste nikdy Bibli nečetli?
Uvědomili jste si třeba, že vaše děti každé září nastupují do škol, a vy jako dospělí máte někde v sobě také odhodlání být s nimi v tomto solidární, něco se sebou udělat, a dozvědět se něco důležitého, co vás bude rozvíjet – například „škola Bible“? Program VEZMI A ČTI chce odpovídat na tyto otázky.



Brněnská diecéze na podzim loňského roku zahájila nový biblický program pro období 2010-2013 nazvaný VEZMI A ČTI. Titul programu se odvolává na slavné tolle lege (Vezmi a čti, rozuměj: Vezmi a čti Boží slovo) známé ze života svatého Augustina, které bylo mocným motivem jeho obrácení. Pan biskup Vojtěch Cikrle vyhlásil a představil program na žďárské Pouti rodin právě v den, kdy slavíme svátek sv. Augustina (28.8.).

Biblický program VEZMI A ČTI je konkrétní odpovědí na pastýřský list českých a moravských biskupů, kteří vyzvali k přípravě na jubileum příchodu Cyrila a Metoděje v roce 2013, a jedním ze základních témat přípravy je právě Boží slovo, které soluňští bratři jakožto poklad víry do naší země přinesli. Program VEZMI A ČTI chce pomoci ke znovuobjevení tohoto bohatství, které má svoji hodnotu nejen pro věřící ve farnostech, ale obecně pro celou naši občanskou společnost.

Program VEZMI A ČTI si klade za cíl vzájemně se podpořit k pravidelnému osobnímu nebo i společnému čtení Bible, které samo o sobě je novým poznáním a obohacením, a v důsledku i tajemným setkáním se samotným Hospodinem. Jaké základní cesty program VEZMI A ČTI předkládá?

• Jednak jde o souvislou četbu jednotlivých biblických knih, jak jsou v Bibli uvedeny.

• Druhou cestou je čtení a meditování nedělních i všednodenních liturgických textů.

Tyto dva přístupy – souvislé čtení Bible nebo čtení liturgických textů – nabízejí základní osy celého programu. Konkrétně to znamená, že nyní je na webu k dispozici list VEZMI A ČTI – Týden s Božím slovem (možnost stažení na příslušném webu, možnost dalšího rozšiřování), který zahrnuje evangelium aktuální neděle, úvod k meditaci, výklad jednotlivých částí úryvku a další texty od různých autorů vztahující se k tématu evangelia. Každý týden vychází nové vydání tohoto listu. Co se týká souvislého čtení, brzy (začátkem roku 2011) bude nabídnut praktický plán k přečtení celé Bible, i se zohledněním různých časových možností čtenářů a s podporou vysvětlivek těch míst v textu, které nejsou už současníkům zcela srozumitelné. Jestliže si bude čtenář vědom, že tak jako on v ten daný den čte určený biblický text mnohý další zvídavý spolu-čtenář, už toto vytváří silnou podporu a dodává odvahu v pravidelné četbě vytrvat.

Pro ty, kteří se rozhodnou s novým nasazením Písmo svaté číst jen tak za účelem poznání, pro osobní poučení, nebo ho i spojovat s vlastním životem, bude ku pomoci pestrá nabídka na těchto webových stránkách: www.vezmiacti.cz . Právě tento web bude informačním centrem programu VEZMI A ČTI, a bude zde možné – kromě dvou výše uvedených základních biblických přístupů – najít například aktuality v oblasti Bible, různé metodiky pro čtení Bible (Lectio divina a další), zajímavé články, upozornění na konference, pomůcky pro katechezi, soutěže, zajímavé odkazy atd.

Program VEZMI A ČTI chce oslovit všechny zájemce o Bibli, chce jít tedy i nad rámec skupiny návštěvníků bohoslužeb. Vzrůstající prodeje Biblí v České republice naznačují, že tato Kniha knih přitahuje a má nám dnes co dát, kdy si nově musíme zformulovat, z jakých hodnot vycházíme a jak se k novým výzvám dneška postavíme.

www.vezmiacti.cz
V Brně 28. srpna 2010
Petr Nešpor – Pastorační středisko brněnské diecéze