Když na první křesťany doléhá pronásledování, vytrvale se modlí. Ve své modlitbě neprosí, aby byli zbaveni nesnází pronásledování, ale aby se nenechali zastavit nejrůznějšími překážkami a neztratili odvahu zvěstovat Boží slovo. Co je výsledkem? Přichází Duch svatý a dodává jim sílu a odvahu. Abychom mohli evangelizovat, musíme se modlit, hodně se modlit. Evangelizace je totiž dílem Ducha svatého, který se dotýká srdcí posluchačů a proměňuje vlažné a kolísavé srdce zvěstovatelů radostné zvěsti.

Mohu říci, že se opravdu modlím za šíření evangelia? Modlím se, abych obdržel stejnou neohroženost (parhésia), jakou vynikali první apoštolové a učedníci? Jsem skutečně přesvědčen, že bez Ducha svatého bude mé působení neúčinné? Světci se modlili předtím, než zvěstovali evangelium, během jeho hlásání i po jeho skončení, aby skrze jejich službu mohl neomezeně působit Duch svatý. Další otázka: Patřím i já k těm, kdo věnují moře času přípravě pastoračních plánů a strategií, a jen málo času „ztrácejí“ modlitbou?

Dnes bych se měl ptát, jak se vlastně modlím. Směřuje moje modlitba k první, nebo k druhé části modlitby Páně? Obrací se spíše k mým vlastním potřebám a k tomu, co tíží lidi, které znám, nebo k prosbám, aby se čířilo evangelium, aby „přišlo tvé království“ a aby se ve světě šířila radostná zvěst? Podle toho, jak vypadá moje modlitba, mohu poznat, nakolik jsou mé touhy a starosti proniknuty duchem evangelia. Je v mém srdci místo pro šíření Božího slova? I tehdy, když je nehlásám já nebo členové mého společenství?

Zpracováno podle Lectio divina na každý den v roce  4, str. 81
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno 

Viz: Prvotní církev v první řadě neanalyzovala, 
nýbrž se modlila... (Benedikt XVI.)
 

Uprostřed těžkostí a v ohrožení se první křesťanské společenství nepokouší o nějakou analýzu toho, jak reagovat, nehledá obranné strategie ani nepřijímá nějaké opatření, nýbrž tváří v tvář zkoušce vstupuje do kontaktu s Bohem. Nežádá bezpečí před pronásledováním, ani Pánovu pomstu na těch, kteří uvěznili Petra a Jana. Žádá pouze, aby mu bylo dáno hlásat Boží slovo „s veškeré odvahou“. ...