veřejné shromáždění proti antisemitismu
Praha, Valdštejnská zahrada, 23. dubna 2006, 15 hodin
Česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém pořádá dne 23. dubna 2006 v pražské Valdštejnské zahradě ve spolupráci s předsedou Senátu Parlamentu ČR MUDr. Přemyslem Sobotkou a pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Pavla Béma další ročník veřejného shromáždění proti antisemitismu pod názvem „Všichni jsme lidi“.
Navazujeme tak na stejnojmenné akce z předchozích dvou let, jichž se vedle stovek návštěvníků zúčastnila také řada předních představitelů našeho politického a kulturního života.
Letos je shromáždění součástí „Roku s židovskou kulturou“, který při příležitostí stého výročí svého vzniku pořádá pražské židovské muzeum. Exkluzivním hudebním hostem pořadu, jímž bude již tradičně provázet herec Jan Potměšil, bude tentokrát cimbálová muzika Hradišťan s Jiřím Pavlicou, která svým vystoupením nejen hudebně obohatí celé odpoledne, ale vyjádří také svůj osobní příspěvek k tématu tolerance a přátelství. O historii a významu soužití mezi českým a židovským obyvatelstvem promluví ředitel Židovského muzea v Praze dr. Leo Pavlát. S důvody, proč křesťané považují za svou povinnost vystupovat proti antisemitismu, seznámí předseda české pobočky ICEJ dr. Mojmír Kallus. Shromáždění pozdraví nový velvyslanec Státu Izrael v ČR pan Arie Arazi.

Proč to děláme
Je smutnou a znepokojivou skutečností, že antisemitismus je v současném světě opět na vzestupu. V Evropě přibývá útoků na Židy hrozivým tempem a většina obyvatel starého kontinentu považuje Izrael za největší hrozbu světovému míru. V roce 2005 nově zvolený íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád svými otevřenými hrozbami na adresu Izraele i popíráním holocaustu překročil všechny meze civilizovaného chování. Jeho země současně intenzivně usiluje o získání jaderné zbraně a tato kombinace představuje opravdové vážné ohrožení bezpečnosti ve světě. I někteří další národní vůdci beztrestně šíří protižidovské pomluvy

Evropa byla v historicky zcela nedávné době svědkem působení nenávistné protižidovské ideologie a dějištěm největšího pokusu o genocidu Židů v historii. Proto by právě obyvatelé tohoto kontinentu měli stát v čele těch, kdo budou rázně reagovat i na méně výrazné signály, než jaké poskytují současní antisemité. Zatím se zdá, že se tak neděje. Vlažné reakce plynoucí z falešného pocitu bezpečí a mnohdy dokonce přitakání antisemitským předsudkům, s nimiž se v Evropě setkáváme, jsou varující. Kdo se z historie nepoučí, je odsouzen k tomu, aby si ji prožil znovu.

Právě jako křesťané sdílející se Židy velkou část duchovního dědictví, jež formovalo naši civilizaci, považujeme za svůj prvořadý úkol nemlčet a něco dělat. Vedle drobné každodenní práce se chceme vždy jednou za rok společně sejít a veřejně deklarovat, že s námi antisemité počítat nemohou.

Protest proti nenávisti a násilí však nemůže být veden stejným způsobem. Proto vyjadřujeme své naléhavé poselství pokojně a kultivovaně. Zveme všechny stejně smýšlející občany, aby se k nám připojili.

Jestliže si také myslíte, že antisemitismus je nákaza, která znovu ohrožuje civilizaci, přijďte a připojte se tak k těm, jimž to není jedno.



Doprovodná akce
V pondělí 24. dubna proběhne v Senátu Parlamentu ČR odborný seminář na téma „Antisemitismus v blízkovýchodních médiích“. Jeho hostem a hlavním řečníkem bude ředitel výzkumného ústavu pro média na Blízkém východě MEMRI pan Yigal Carmon, který fundovaně a na konkrétních ukázkách seznámí účastníky s autentickými projevy a trendy panujícími v této oblasti. Účast na této jedinečné akci je zdarma, je pouze nutno se registrovat e-mailem na adrese icej@ecn.cz. Stačí, když do předmětu zprávy uvedete „Přihláška na seminář“ a napíšete své jméno a příjmení.

Další podrobnosti a aktuality naleznete na stránkách www.vsichnijsmelidi.cz
 
Jaroslav Sloboda