Víra v Boha je v Evropské unii (EU) největší na Maltě a na Kypru. Na Maltě uvedlo 95 % dotázaných, že věří v Boha, na Kypru to bylo 90 %. Výsledky příslušného průzkumu zveřejnila Komise EU.
Brusel (B)/KAP: Za Maltou a Kyprem následuje Řecko a Portugalsko s 81 %, Polsko s 80 % a Itálie se 74 %. Průměrná hodnota v tomto průzkumu tvoří v celé EU 52 %. Rakousko se umístilo mírně nad průměrem s 54 %, Německo naopak mírně pod průměrem – 47 %. Je to však výrazně víc než ve Velké Británii (38 %) nebo Francii (34 %). Nejnižší hodnoty byly zaznamenány v Estonsku (16 %) a České republice (19 %).

Přibližně 27 % obyvatel EU prohlásilo, že věří v nějakou "sílu" nebo "vyšší moc". Nejvyšší procenta takové víry v duchovní sílu vykazuje Estonsko, Švédsko a Česká republika.
Největší podíl těch, kdo nevěří v žádnou nadpřirozenou moc, byl ve Francii (33 %), následuje Česká republika (30 %) a Holandsko (27 %). Rovněž v Estonsku (26 %) a Německu (25 %) byl podíl těch, kdo nevěří v žádnou nadpřirozenou moc, zřetelně nad průměrem EU – 18 %.

Mezi zeměmi, které usilují o vstup do EU, je víra v Boha největší v Turecku (95 %) a Rumunsku (90 %).


***

Se svolením převzato z: TS ČBK