Automobil je dobrá věc. Člověk se odveze, kam chce. Auto je symbolem nezávislosti. Už od 60. let 20. století se automobil, podobně jaké létání, stal samozřejmým znakem blahobytu. Ne náhodou blahobyt současného světa rostl ruku v ruce s počtem automobilů. Dnes jich prý jezdí po světě asi 600 milionů. A ještě to není zdaleka konec. Lidé chtějí víc a víc.
Nestálo by za to zamyslet se, zda auto opravdu vždy potřebuji? Ano, většina lidí se vám při takovýchto úvahách vysměje. Přece se nebudeme omezovat, když všichni jezdí. Přece nebudeme brát nějaké ohledy, když je nebere nikdo. Naopak, koupíme si co největší auto, abychom ukázali, že na to máme... Ale my křesťané bychom takto uvažovat neměli. Evangelní výzva ke skromnosti platí i pro automobilisty. Co takhle v nadcházející době postní nechat auto doma?

(podle Matúše Kociana)


Autopůst je pokusem o prověření vlastní mobility v době od Popeleční středy 9. března do Bílé soboty 23. dubna 2011. Měl by být impulzem k objevení a vyzkoušení možných alternativních způsobů dopravy a k zlepšení vlastní fyzické kondice. Web věnovaný tomuto tématu nabízí podněty k zamyšlení se nad tím, jak využíváme automobily a předkládá několik praktických návrhů pro postní dobu. Více se dočtete na stránkách Autopůst.cz.