Čeští a moravští biskupové vyhlašují na neděli 25.8. celonárodní sbírku, jejíž výtěžek bude určen pro pomoc postiženým povodněmi. Současně biskupové vyzvali věřící, aby v rámci osobních možností prokázali křesťanskou a lidskou solidaritu všem potřebným.
Jménem biskupů České biskupské konference (ČBK) vydává olomoucký arcibiskup Jan Graubner, předseda ČBK, následující prohlášení:

"V těžké situaci, kdy velkou část naší země postihují povodně ohrožující životy lidí i jejich majetek - zvláště v jižních, západních a středních Čechách, obracíme se na kněze i všechny věřící.

Především chceme poděkovat České katolické charitě, Maltézské pomoci a všem církevním společenstvím, která hned zareagovala na vzniklou potřebu a už nabídla svou pomoc.

Vzpomínáme na velkou zkušenost povodní na Moravě a ve východních Čechách v minulých letech, které probudily velkou vlnu soucitu a konkrétní pomoci postiženým. Zapojila se celá země. Podobně očekáváme velkorysost i dnes, když často potřebují pomoc zvláště ti, kteří velkoryse pomáhali jiným.

Vyhlašujeme celonárodní sbírku v našich kostelích na pomoc postiženým povodní na neděli 25. srpna. Prosíme duchovní správce, aby předchozí neděli sbírku ohlásili a požádali věřící o projev štědrosti. Vždyť štědrý Bůh se nikdy nenechá zahanbit a sám dává stonásobně těm, kteří z lásky dávají potřebným.

Před pěti lety se osvědčila akce "Farnost pro farnost", ve které šlo o navázání vzájemných kontaktů jednotlivých farností, konkrétních farářů, konkrétních lidí. Šlo o všestrannou pomoc podle domluvy, zvláště při likvidaci škod způsobených záplavami, např. o pracovní brigády farníků z nepostižené oblasti v patronátní postižené oblasti nebo o ubytování starých lidí a matek s malými dětmi z postižených oblastí v rodinách či zařízeních nepostižených oblastí. Pomoc se neomezovala jen na věřící, založila i hezká přátelství a vydala dobré svědectví.

Všichni, kdo jsou ochotni a mohou nabídnout svou pomoc, ať se obrátí na příslušnou diecézní charitu, kde obdrží bližší informace. Farnosti, které si najdou adresáty své pomoci přímo, žádáme, aby o tom informovaly příslušnou diecézní charitu.

Věříme, že vzájemná láska má tvůrčí fantazii, spoléháme na Vaši iniciativu a prosíme o dobrou spolupráci s koordinátory diecézních charit, aby pomoc byla co nejúčinnější.

V důvěře v Boží dobrotu a moc prosíme o přímluvné modlitby jak za postižené, tak za ty, kteří se nasazují při vyčerpávající organizaci pomoci. Zvláště prosíme i nemocné a staré lidi, kteří nemají jinou možnost pomoci, aby ke svým modlitbám přidali i obětování svých těžkostí za postižené."


***


Převzato ze serveru TS ČBK