Vatikán. Ve Vatikánu začal v pondělí 26.11.2007 první mezinárodní kongres o pastoraci lidí bez domova. Organizuje ho Papežská rada pro migranty a cestující. Sjelo se na něj 50 zástupců z 29 zemí. Kongres chce dát prostor ke sdílení zkušeností, úspěchů i těžkostí těch, kdo působí v této oblasti pastorace.
Hovoří se na něm o globální i lokální realitě fenoménu bezdomovectví, hledají se nové způsoby pro podporu lidské důstojnosti těch, kdo žijí na ulici a nové možnosti spolupráce se státem a dobrovolníky.

První mezinárodní kongres o pastoraci lidí bez domova je třetím ze série setkání Pastorace v ulicích. Předcházely mu kongresy Pastorace dětí ulice v roce 2004 a Osvobození žen ulice v roce 2005.

Podle mons. Agostina Marchetta, sekretáře Papežské rady pro migranty a cestující, který na konferenci vystoupil, žije ve světě více než miliarda lidí bez domova nebo bez vhodného ubytování. Odhaduje se, že ve městech žije dalších 100 miliónů dětí na ulici a milióny lidí žijí v chudinských čtvrtích. Každý den umírá na 50 tisíc lidí, především žen a dětí, v důsledku nezdravého bydlení, znečištěné vody a nedostatečné hygieny. Tato čísla, uvedl mons. Marchetto, mají vzrůstající tendenci a počítá se, že městská populace vzroste na dvojnásobek, z 2,5 na 5 miliard, jako důsledek přelidnění a globalizace.

Mons. Marchetto upozornil na to, že důsledky bezdomovectví jsou různé. Být bez domova v Evropě, nebo v tzv. Prvním světě je velmi odlišné od téhož v Africe nebo Asii. Upozorňuje na to, že, přestože každý bezdomovec má svůj vlastní příběh, dá se všeobecně říci, že velmi chudí lidé, emigranti, méně vzdělaní a nejzranitelnější jsou nejvíce ohroženi tím, že zůstanou bez střechy nad hlavou.

(MaS)


***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu