Z farnosti sv. Terezie od Dítěte Ježíše v Praze Kobylisích jsme dostali zajímavé povídání o jedné farní akci, která může sloužit jako dobrý nápad a tip pro další.
Rádi bychom se s vámi podělili o zajímavou zkušenost, kterou jsme díky P. Brtníkovi, našemu faráři, mohli v naší farnosti prožít. Byl to Den farnosti. Jeho hlavním účelem bylo vzájemné bližší poznání se, poznání toho, čím farnost žije, co nabízí a k čemu zve. Podstata spočívala v představení různých společenství a aktivit, které se ve farnosti scházejí.
Začínalo se v 15:00 hudbou. V plánu bylo „koncertování“ schól. V 15:30 následovalo krátké zahájení s uvítáním účastníků a představením programu. Poté probíhala do 17:00 prezentace zúčastněných společenství a aktivit a to prostřednictvím 20 očíslovaných stanovišť, rozmístněných na farní zahradě, u nichž byli přítomni zástupci společenství. Ti měli vyrobené různé nástěnky, tabla s fotografiemi či ukázky toho, co dělají a čím se zabývají.

Katechetky a katecheté předvedli například práce dětí a pomůcky, s kterými pracují s dětmi od 3 let do 15 let. Mnozí představili své kroniky, skauti postavili indiánský stan, natáhli lana mezi stromy. Chodilo se a povídalo. Každý mohl přijít se svým nápadem, seznamem lidí, kteří za danou věcí stojí i s nabídkou otevřenosti k přijetí nových přátel.

U našeho katechetického stanoviště se diskutovalo o výuce náboženství v dřívějších dobách a účastníci se zajímali o současné pojetí katechezí. K procházení jednotlivými stanovišti byli mnozí motivováni nejenom zvědavostí, ale také naším KOBYEUREM – měnou, kterou bylo možné dostat jako odměnu při aktivní návštěvě stanoviště a následně si za ni od 16:30 hodin pořídit dobré občerstvení. Farní měna byla tištěna v několika barvách a každá z nich vždy spojovala různé aktivity, které spolu nějak souvisejí - na přiklad katecheze byly ve skupině společně s kursy Alfa.

V 18:00 začínala májová pobožnost v kostele a po ní slavnostní bohoslužba s překrásnou Missou Brevis od Jiřího Pavlici, v provedení pražského smíšeného sboru Hlahol, která byla vyvrcholením a poděkováním za tak pěkný den.


***


Převzato z AIK č 10/2004 (Arcidiecézní Informace Katechetům - Pražské příloha Katechetického věstníku, kterou vydává ADKS)