Po dobrodružném a vnitřně naplněném životě zemřel v pátek 26. listopadu ve věku 83 let P. Zdeněk Čížkovský, OMI.
Pater Čížkovský nebyl podle vlastních slov žádný dobrodruh, ale běh jeho života přídomek dramatický jistě snese.
Část druhé světové války přečkal v nacistickém lágru a před další - tentokrát komunistickou - internací v roce 1948 musel opustit vlast. Tři roky se toulal po Evropě: živil se jako příležitostný malíř, hrál na piáno po francouzských barech, pomáhal při býčích zápasech ve Španělsku, jezdil s cirkusem, žebral... A když potom odjel - za zlatem a diamanty - do Jižní Afriky, ještě netušil, že zde nalezne jiný poklad: hlubokou víru a misijní kněžské působení.

V Jihoafrické republice strávil oblát Zdeněk Čížkovský 40 let; nejintenzivněji vzpomínal na své působení v buši mezi domorodými Zuly. („Zulu - to znamená nebeští lidé,“ připomínal vždy.) O svém životě napsal knihu V Africe mi říkali Sípho. Karmelitánské nakladatelství nyní připravuje k vydání i další knihu mapující Čížkovského jihoafrické osudy.

Po roce 1989 se pater Čížkovský vrátil do staré vlasti, aby v Klokotech a záhy v Kroměříži obnovil působení řádu oblátů. Po dlouhé těžké nemoci ho Pán života a smrti nyní přijal do své náruče. Pohřeb otce Zdeňka Čížkovského proběhne v sobotu 4. 12. 2004 v 10 hod. v kostele P. Marie v Kroměříži.