Jedním z vhodných způsobů, jak prohloubit vzdělání v náboženských otázkách, je účast v kurzech Živá teologie, které se uskutečňují v rámci Univerzit třetího věku. Celosvětově byla první Univerzita třetího věku založena v roce 1973. Systematické vzdělávání seniorů v pravdách víry bylo u nás zahájeno v rámci Univerzity třetího věku Masarykovy univerzity v roce 2006 pod názvem Spirituální dimenze člověka. Kurz má ekumenický charakter a Biskupství brněnské se podílí na přípravě jeho náplně na základě smlouvy mezi Masarykovou univerzitou, Biskupstvím brněnským a Občanským sdružením Hippokrates.
První ročník tříletého vzdělávacího programu bude v Brně opět otevřen v září 2009 a zahrne 18 dvouhodinových přednášek. Konají se jednou za dva týdny vždy v pátek odpoledne v Kongresovém sále Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.Kurzy Univerzity třetího věku jsou primárně určeny pro osoby důchodového věku, kteří mají alespoň středoškolské vzdělání. Vážným zájemcům však mohou být obě podmínky prominuty. Během uplynulých tří let prošlo brněnským kurzem Živá teologie Univerzity třetího věku více než 400 posluchačů. Kurz končí slavnostní promocí a předáním Osvědčení o absolvování kurzu.

V kurzu hovoří především pedagogové Masarykovy univerzity a Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci. Mezi přednášející ovšem patří také brněnský biskup Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle, fyzik a astronom RNDr. Jiří Grygar, CSc., Ing. Martin Holík z Radia Proglas i Televize Noe a řada dalších významných osobností. Účast v kurzu je bezplatná, Masarykově univerzitě je však potřeba uhradit zápisné ve výši 600 Kč.

K účasti v kurzu je potřeba přihlásit se co nejdříve. Přihlášku si zájemci mohou vyžádat na adrese: Občanské sdružení Hippokrates, Míčkova 59, 614 00 Brno, případně emailem na adrese: bioetika@bioetika.cz. Přihlášku je ovšem možno vyplnit také „on-line“ vyplněním formuláře umístěného na uvedené elektronické adrese.


Účast v Univerzitě třetího věku nesměřuje pouze k rozšíření znalostí, ale především k naplnění hesla Mezinárodní asociace Univerzit třetího věku: Nejen léta životu, ale také život létům. Posláním kurzu Živá teologie je především prohloubení vlastního duchovního života a vytvoření společenství. Samotářství je zvláště ve stáří spolehlivou cestou ke ztrátě životní radosti.

Více: www.bioetika.cz