Z dopisu převora René Voillauma Malým bratřím

Na tomto místě bych Vám rád připomněl velké přikázání dodržovat klid pravidelně jednou týdně - přikázání, které Bůh uložil lidem od vzniku světa: odpočinek sedmého dne je tak podstatným rytmem, že Boží tvorové jím byli formováni od okamžiku svého probuzení. Nepociťujeme, že zde jde o zvlášť důležité a závažné přikázání? Kdo ho překročil, byl potrestán smrtí, jako by spáchal zločin přímo proti životu.
Tento rytmus dodržování klidu je posvátný do té míry, že nedbat i tohoto zákona má za následek porušení obrazu Božího v člověku. Smysl pro tento Boží zákon jsme ztratili.

Být neposlušný tak životně nezbytného přikázání má těžké důsledky. Musíte se snažit, Malí bratří, abyste líp dbali ducha tohoto přikázání. Nebudete mít vždy možnost, abyste tento zákon pozorovali v celém jeho rozsahu. Ale musíte dělat to, co jenom Vám bude možné. Nevím, zda jste to vždy dělali. Mám o Vás opravdu starost, dělá mi starost tato Vaše přemíra činnosti, která člověku téměř znemožňuje, aby zařadil pauzu klidu, a která ho nutí, aby stále dělal jednu práci za druhou ...

Se svolením převzato z knihy Hledejte moji tvář,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství
Více ukázek z této knihy naleznete zde.