Navigace: Tematické texty V VelikonoceTexty na nástěnky - Velikonoce r. 2002 Průvodce Velikonocemi dle F. Hobizala

r. 2002 Průvodce Velikonocemi dle F. Hobizala

Ve wordu je text ke stažení zde


PRŮVODCE VELIKONOCEMI


MYŠLENKY SOUČASNÉHO POUTNÍKA PO JEŽÍŠOVÝCH STOPÁCH…
(Podle knihy Svatá země s Františkem Hobizalem)



VE VEČEŘADLE

V horkém slunci přicházíme k Večeřadlu. Ježíš zde prožil se svými apoštoly Poslední večeři. Tady na ně později sestoupil i Duch svatý. Rozjímáme o tom, co se tu všechno stalo. Jidášova zrada, umytí nohou apoštolům, ustavení eucharistie a svátosti kněžství, velekněžská modlitba Páně… U Jidášovy zrady připomínám výrok Písma: "A byla tma." Zlo vždycky přivodí tmu. A i kdyby venku bylo světlo, duše je ponořena v tmu. Pak dochází k mytí nohou. Byla to služba přátelství.



AGONIE V GETSEMANECH

Jdeme do nádherné baziliky v Getsemanech. Zatímco venku je žár, tady je chládek, klid a ticho. Dívám se na výčnělek skály, na kterém možná klečel můj Pán. Zde došel na okraj lidského utrpení a okusil i to nejhorší: zoufalství. To vše na sebe vzal přijetím člověčenství. Vykoupil nás a dal nám šanci spásy!



KŘÍŽOVÁ CESTA

Pomodlit se na těchto místech je možné jen v duchu. Všechno totiž pojímá strašný hluk prodejců a procházejících lidí, kterým je zbožnost druhých lhostejná. Je to situace, ve které šel s křížem i Ježíš!



GOLGOTA

Hluboce mne dojala úcta lidí všech ras, kteří přistu-povali, aby pokleknutím a vztažením ruky uctili otvor kříže. Pozoruji průvod, v němž jde mladá pravoslavná řeholnice, hluboce se uklání a kleká. V průvodu dále kráčí Arab, za ním starý koptský kněz, pak venko-vanka, bezvadně ustrojený pán, tam zase karmelitán, pravoslavný mníšek, tu zase paní z naší pouti. Všechno kleká, vzdává úctu.
Pak sedím před oltářem Přibití. Byla to krásná chvilka. Možná půlhodina úplného ticha ve mně. Nemodlím se moc, spíše duše zírá a je opojena láskou Pána Ježíše.



BOŽÍ HROB

Odebíráme se k Božímu hrobu. Dlouhá fronta zeslábla a já vešel do malé komůrky. Líbám lože, na kterém leželo mrtvé tělo Ježíšovo. Ani cetky kolem, ani svíce, mi nemohou setřít z mysli především jásot VZKŘÍŠENÍ!!! S tou myšlenkou vycházím. Objímám pravoslavného bratra a navzájem si žehnáme.



VZKŘÍŠENÍ

Bez ohromujícího vzkříšení je všechno prach a popel. Apoštol říká jasně, že nevstal-li Kristus z mrt-vých, marná je naše víra. Bez něho nejsme nic - jen sirotky, uvrženými do prázdného vesmíru. Pravoslavní nám někdy vytýkají, že víc myslíme na umučení Páně než na jeho vzkříšení. Něco na tom je... Tichounce zpíváme a držíme se za ruce: "Aleluja. Živ buď nad smrtí slavný Vítěz". Pán je mezi námi. Na závěr vcházíme ještě jednou do Božího hrobu. Polibek, který na mramorovou lavici dávám, je víc než polibek…

Pane Ježíši ! Ty jsi náš Pán a Bůh.
Ty jsi pravý Bůh a pravý člověk.
Ty jsi Cesta, Pravda a Život.
Ty jsi pravý Mesiáš, Vykupitel, Spasitel - také můj.
Věřím a doufám v Tebe, chci Tě nade vše milovat.
Ústy vyznávám, že jsi Pán a celým srdcem věřím,
že Tě Otec vzkřísil z mrtvých
 



Velikonoce - oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista

Velikonoce
 - samostatná velikonoční stránka 
Velikonoce (jen) na webu pastorace.cz zde

Čtení z dnešního dne: Čtvrtek 28. 3., Zelený čtvrtek

1. čtení - Ex 12,1-8.11-14; Žl 116; Evangelium - Jan 13,1-15

Komentář k Jan 13,1-15: Mytí nohou je obrazem Ježíšovy lásky a znakem služebnosti církve. Bez ohledu na to, zda jde o ženy či muže. Chci naplňovat vizi církve, která slouží všem? Zde nejde jen o rituál…

Zdroj: Nedělní liturgie

Terezie z Avily - výročí narození

(27. 3. 2024) Svatá Terezie od Ježíše, "Terezie z Ávily" (28. 3. 1515 Ávila – 4. 10. 1582 Alba de Tormes) Nic ať tě…

Velikonoční triduum den po dni (papež František)

Velikonoční triduum den po dni (papež František)
(26. 3. 2024) I v současné pandemii je Kristův kříž jako maják a znamení naděje, která neklame. (z webu velikonoce.vira.cz)

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem
(25. 3. 2024) Nabízíme několik jednoduchých podkladů, jak projít s dětmi od Květné neděle až ke vzkříšení.

Zelený čtvrtek

(25. 3. 2024) Význam a obsah Zeleného čtvrtku. Proč je zelený?

Časně ráno 25. března 1951 v zajateckém táboře v Severní Korei

(25. 3. 2024) Časně ráno 25. března 1951, na Hod Boží velikonoční, vylekal Emil Kapaun všechny ostatní zajatce. Přemluvil totiž čínské…

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)
(23. 3. 2024) kvůli tomu, že ukrývali pronásledované židy. 

Zvěstování Páně (25.3.)

(22. 3. 2024) Žádný učený z nebe nespadl a z nebe nespadl ani Bůh. Bůh si zvolil svou cestu do světa prostřednictvím člověka, který se…


Konference Jak slyšet Boží hlas s Petem Greigem 
22. – 23. 3. 2024 v Praze.