Navigace: Tematické texty V VánoceBiblické texty, jejich komentáře a rozbory 30.12.2001 Svátek Svaté Rodiny cyklus A

30.12.2001 Svátek Svaté Rodiny cyklus A

Vánoční sváteční okruh spojuje pohledy do Ježíšova dětství a Mariina mateřství s naším vlastním životem. Všechna liturgická slavení mají pomoci k tomu, aby Ježíš vstoupil do našich životů.

VSTUPNÍ ANTIFONA
Pastýři spěchali a nalezli Marii a Josefa i děťátko položené v jeslích.

VSTUPNÍ MODLITBA
Posiluj nás, Bože, ať v každodenním životě následujeme příklad svaté Rodiny a svůj pozemský domov naplňujeme společenstvím lásky, abychom v nebeském domově dosáhli věčné odměny a radosti. Skrze tvého Syna...

1. ČTENÍ
Sirachovcova slova jsou rozvedením čtvrtého přikázání desatera: Cti svého otce i matku. Tato úcta má konkrétní podoby: poslušnost vůči otci, péče o něj v jeho stáří. Takové projevy lásky jsou znakem postoje otevřenosti vůči Božímu milosrdenství, které může proudit na druhého člověka a zároveň obohatit dárce duchovním a hmotným požehnáním: odpuštěním hříchů, vyslyšením modlitby ...

Sir 3,3-7.14-17a (řec. 2-6.12-14)
Pán chtěl, aby otec byl od dětí ctěn, a potvrdil právo matky u potomstva. Kdo ctí otce, usmiřuje své hříchy, kdo si váží matky, jako by sbíral poklady. Kdo ctí otce, dočká se radosti na vlastních dětech a bude vyslyšen, když se modlí. Kdo ctí otce, bude dlouho žít, kdo poslouchá otce, občerstvuje svou matku.

Synu, ujmi se svého otce, když zestárne, a netrap ho, dokud je živ. Slábne-li mu rozum, ber na něj ohled a nepohrdej jím, když ty jsi v plné síle. Nezapomene se ti, žes měl soucit s otcem, započítá se ti (jako náhrada) za tvé hříchy.


ŽALM 128
Odpověď: Blaze každému, kdo kráčí po Božích cestách.

Blaze každému, kdo se bojí Hospodina, - kdo kráčí po jeho cestách. - Budeš jísti z výtěžku svých rukou, - bude ti blaze a dobře.

Tvá manželka bude jako plodná réva - uvnitř tvého domu. - Tvoji synové jako výhonky oliv - kolem tvého stolu.

Hle, tak bývá požehnán muž, - který se bojí Hospodina. - Ať ti Hospodin požehná ze Siónu, - abys viděl štěstí Jeruzaléma po všechny dny svého života.


2. ČTENÍ
Boží odpuštění a dobrota proměňují srdce člověka a uschopňují jej k odpuštění, snášenlivosti a mírnosti vůči druhému. Tyto postoje nemají prýštit z falešných či sobeckých pohnutek, nýbrž z upřímné lásky. Jedině láska je tím svorníkem, který spojuje různé lidi v jedno tělo (v. 14). Vše se má konat ”ve jménu Pána Ježíše”, a proto také vztahy v rodině mají ztělesnit Kristovy postoje služby a lásky: podřízenost (vzájemná - Ef 5,21!), poslušnost, citlivé jednání.

Kol 3,12-21
Bratři! Jako od Boha vyvolení, svatí a milovaní projevujte navenek milosrdné srdce, dobrotu, pokoru, mírnost a trpělivost. Snášejte se a navzájem si odpouštějte, má-li kdo něco proti druhému. Pán odpustil vám, proto odpouštějte i vy. A nadto nade všechno mějte lásku, neboť ona je svorník dokonalosti.

Ať ve vašem srdci vládne Kristův pokoj: k němu jste byli povoláni v jednom těle. Buďte (za to) vděční. Kristova nauka ať je u vás ve své plné síle: moudře se navzájem poučujte a napomínejte. S vděčností zpívejte Bohu z celého srdce žalmy, chvalozpěvy a duchovní písně. Cokoli mluvíte nebo konáte, všecko dělejte ve jménu Pána Ježíše a skrze něho děkujte Bohu Otci.

Vy ženy, buďte svému muži podřízeny, jak se to sluší na křesťanky. Vy muži, mějte svou ženu rádi a nechovejte se k ní mrzoutsky. Vy děti, ve všem rodiče poslouchejte, jako se to patří u křesťanů. Vy otcové, nedrážděte svoje děti, aby neztrácely odvahu.


Zpěv před evangeliem
Aleluja. Ať ve vašem srdci vládne Kristův pokoj, nauka Kristova ať je u vás ve své plné síle. Aleluja.

EVANGELIUM
V tomto evangelním vyprávění je důležité si všimnout, jak Josef skutečně vystupuje jako otec rodiny: stále znovu přijímá k sobě dítě i matku a pečuje o ně tváří v tvář novým životním okolnostem (v. 14.21.22). Tento horizontální rozměr však vyplývá z jeho vztahu vůči Bohu: přijímá Boží pokyny skrze anděla (v. 13.19.22) a poslušně podle toho jedná. V tom se podobá své manželce Marii. I on se tedy projevuje jako pravý učedník, který slyší Boží hlas a podle toho jedná.

Mt 2,13-15.19-23
Když mudrci odešli, zjevil se Josefovi ve snu anděl Páně a řekl: "Vstaň, vezmi dítě i jeho matku, uteč do Egypta a zůstaň tam, dokud ti neřeknou. Herodes totiž bude po dítěti pátrat, aby ho zahubil." Vstal tedy, vzal v noci dítě i jeho matku, odebral se do Egypta a byl tam až do Herodovy smrti. Tak se splnilo, co řekl Pán ústy proroka: "Z Egypta jsem povolal svého syna."

Když Herodes zemřel, zjevil se v Egyptě Josefovi ve snu anděl Páně a řekl: "Vstaň, vezmi dítě i jeho matku a jdi do izraelské země, protože ti, kdo ukládají dítěti o život, už zemřeli." Vstal tedy, vzal dítě i jeho matku a odebral se do izraelské země. Ale když uslyšel, že je v Judsku místo svého otce Heroda králem Archelaus, bál se tam jít a podle pokynu ve snu se odebral na území galilejské. Šel tedy a usadil se v městě, které se jmenuje Nazaret, aby se splnilo, co je řečeno ústy proroků: "Bude nazýván Nazaretský".


MODLIDBA PO PŘIJÍMÁNÍ
Prosíme tě, dobrotivý Otče, ať se v nás tento svátostný pokrm stane zdrojem síly, abychom žili podle příkladu svaté Rodiny a po všech pozemských strastech se navěky radovali v jejím společenství. Skrze Krista, našeho Pána.

K ZAMYŠLENÍ
Nejen Ježíšovo lidství, ale také život jeho nejbližších na zemi - svatého Josefa a Panny Marie - je třeba mít před očima. I ve stručných větách evangelia lze vidět, jak se spojují naše v ohraničené lidské možnosti s velkou a laskavou mocí Boží a vytvářejí tak jedinečná díla, která slouží spáse člověka. Protože jen spása, daná skrze Ježíš Krista, dává životu jeho pozemských rodičů, Josefa i Marie, plný smysl.



TEXTY K ROZJÍMÁNÍ NA TENTO TÝDEN

PONDĚLÍ

1 Jan 2,18-21
Jan 1,1-18

Komentář:
1 Jan 2,18-21
Zasvěcení od Svatého: to jsme obdrželi při křtu i biřmování. Tím zasvěcením je samotný Duch, který v našem nitru přebývá, mluví. Nestojí za to ztišit se a naslouchat mu?


ÚTERÝ Slavnost Matky Boží, Panny Marie

NM 6,22-27
Gal 4,4-7

Lk 2,16-21

Komentář:
NM 6,22-27
Před Boží tvář mohu “předložit” všechny plány, touhy, těžkosti, které mě čekají v tomto nastávajícím roce:
s důvěrou, že on mi chce žehnat mnohem víc, než očekávám.


STŘEDA

1 Jan 2,22-28
Jan 1,19-28

Komentář:
1 Jan 2,22-28
Tato slova nesmí být záminkou k strnulému “zůstávání” u toho, co jsme slyšeli od počátku, tj. při hodinách katechismu nebo přípravy na svátosti. Máme sice “zůstávat”, ale zároveň jít dál, stále růst v poznání Boha. Co pro to dělám?


ČTVRTEK

1 Jan 2,29-3,6
Jan 1,29-34

Komentář:
1 Jan 2,29-3,6
Jsi Boží syn, dcera! Uvědomuješ si svou důstojnost?


PÁTEK

1 Jan 3,7-10
Jan 1,35-42

Komentář:
1 Jan 3,7-10
Konat spravedlnost, být spravedlivý jako on – to neznamená být poctivý, plnit všechny příkazy. Znamená to něco víc: milovat své bratry i sestry, třeba někdy protivné, nesnesitelné. Vždyť spravedlivý Kristus mě miluje také tehdy, když jsem nesnesitelný.


SOBOTA

1 Jan 3,11-21
Jan 1,43-51

Komentář:
1 Jan 3,11-21
Položit život za své bližní je vrcholem cesty, začátkem je dávat ze svého nadbytku: jsem skutečně na této cestě?



 


Čtení z dnešního dne: Čtvrtek 28. 3., Zelený čtvrtek

1. čtení - Ex 12,1-8.11-14; Žl 116; Evangelium - Jan 13,1-15

Komentář k Jan 13,1-15: Mytí nohou je obrazem Ježíšovy lásky a znakem služebnosti církve. Bez ohledu na to, zda jde o ženy či muže. Chci naplňovat vizi církve, která slouží všem? Zde nejde jen o rituál…

Zdroj: Nedělní liturgie

Velký pátek

(28. 3. 2024) Velký pátek je připomínkou utrpení a smrti Ježíše Krista na kříži.

Terezie z Avily - výročí narození

(27. 3. 2024) Svatá Terezie od Ježíše, "Terezie z Ávily" (28. 3. 1515 Ávila – 4. 10. 1582 Alba de Tormes) Nic ať tě…

Velikonoční triduum den po dni (papež František)

Velikonoční triduum den po dni (papež František)
(26. 3. 2024) I v současné pandemii je Kristův kříž jako maják a znamení naděje, která neklame. (z webu velikonoce.vira.cz)

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem
(25. 3. 2024) Nabízíme několik jednoduchých podkladů, jak projít s dětmi od Květné neděle až ke vzkříšení.

Zelený čtvrtek

(25. 3. 2024) Význam a obsah Zeleného čtvrtku. Proč je zelený?

Časně ráno 25. března 1951 v zajateckém táboře v Severní Korei

(25. 3. 2024) Časně ráno 25. března 1951, na Hod Boží velikonoční, vylekal Emil Kapaun všechny ostatní zajatce. Přemluvil totiž čínské…

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)
(23. 3. 2024) kvůli tomu, že ukrývali pronásledované židy. 


Konference Jak slyšet Boží hlas s Petem Greigem 
22. – 23. 3. 2024 v Praze.