Navigace: Tematické texty O Osobnosti, svatíPavel sv. Benedikt XVI. vyhlásil Rok svatého Pavla ( 29.6.2008 do 29.6.09)

Benedikt XVI. vyhlásil Rok svatého Pavla ( 29.6.2008 do 29.6.09)

Při příležitosti dvoutisícího výročí narození svatého Pavla se bude od 29.6.2008 do 29.6.2009 konat speciální jubilejní rok, věnovaný tomuto apoštolovi národů. Rok svatého Pavla vyhlásil v Římě v předvečer slavnosti sv. Petra a Pavla (29.6.) papež Benedikt XVI.


Řím (I): Dnes (28.6.2007), v předvečer slavnosti sv. Petra a Pavla, předsedal papež Benedikt XVI. slavnostním nešporám v bazilice sv. Pavla za hradbami v Římě. Během nich oficiálně vyhlásil Rok svatého Pavla, který se bude konat při příležitosti 2000. výročí narození tohoto apoštola národů.

Rok svatého Pavla nebo taky "Pavlovský rok" bude zahájen 29.6.2008 a ukončen 29.6.2009. Benedikt XVI. v promluvě před jeho vyhlášením zdůraznil, že Kristus i dnes potřebuje apoštoly ochotné obětovat se. Potřebuje svědky a mučedníky jako byl svatý Pavel. "Nejdřív horlivý pronásledovatel křesťanů poté, co na cestě do Damašku padl na zem oslepen božským světlem, přešel bez váhání na stranu Ukřižovaného a následoval ho bez dalšího rozvažování. Žil a pracoval pro Krista; pro něho trpěl a zemřel. Jak aktuální je dnes jeho příklad!" zdůraznil papež.

Jak dále uvedl, Rok svatého Pavla bude výsadním způsobem probíhat v Římě. V papežské bazilice, ve které jsou uchovány relikvie světce, a rovněž v přilehlém benediktinském opatství, jemuž je bazilika svěřena, se u této příležitosti budou konat různá liturgická, kulturní a ekumenická setkání i další pastorační a společenské akce, inspirované pavlovskou spiritualitou. Zvláštní pozornost má být věnována také poutím věřících z různých zemí k hrobu apoštola v Římě. Pořádat se budou i studijní setkání a vyjdou zvláštní publikace o Pavlových textech s cílem lépe poznat nesmírné bohatství učení, které se v nich skrývá.

Obdobné akce v rámci Roku svatého Pavla bude možné organizovat také mimo Řím, a to v diecézích, poutních místech, chrámech a v náboženských, vzdělávacích a sociálních institucích, které nesou jméno svatého Pavla a jsou inspirovány jeho postavou a učením.

Svatý otec zvlášť poukázal na ekumenický rozměr akcí připravených na Rok svatého Pavla. Připomněl, že svatý Pavel jako apoštol národů nešetřil svými sílami, pokud šlo o jednotu a svornost všech křesťanů. "Ať nás on sám vede a chrání během těchto oslav dvoutisíciletí jeho narození a pomáhá nám usilovat o pokorné a upřímné hledání plné jednoty všech údů mystického Těla Kristova," dodal na závěr Benedikt XVI.

Svatý Pavel pocházel v Tarsu (území dnešního Turecka). Přesné datum jeho narození není známé. "Odborníci na Písmo svaté říkají, že sv. Pavel musel být zhruba o deset let mladší než Ježíš, jeho narození se tedy datuje mezi roky 7 a 10 po Kristu," řekl v této souvislosti kardinál Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, arcikněz Baziliky sv. Pavla za hradbami v Římě, který před časem předestřel papeži svůj nápad uspořádat jubilejní rok věnovaný sv. Pavlovi.

Svou iniciativu zdůvodnil kardinál tím, že role apoštola Pavla je pro křesťanskou víru zásadní. Proto by se měly po celém světě na jeho počest konat oslavy, ve kterých by byly zahrnuty i místa spojená s působením sv. Pavla, např. Turecko nebo Jeruzalém. Podle kardinála Montezemola by se v průběhu Roku svatého Pavla kromě poutí do římské baziliky sv. Pavla za hradbami měly organizovat také poutě na Blízký východ po stopách misijních cest svatého Pavla.

Sv. Pavel byl židovského původu a po svém narození dostal jméno Saul (Šavel). Jeho rodiče, zřejmě zámožní lidé, byly římskými občany. Saul však vyrůstal v prostředí ovlivněném řeckou kulturou a tak dobře ovládal řecký jazyk. Vyučil se řemeslu svého otce, tkalcovství a zhotovování stanů. Jeho rodiče, pravověrní Židé, ho pak poslali do Jeruzaléma, kde si jako žák slavného Gamaliela osvojil znalost písem i rabínskou tradici. Stal se přesvědčeným přívržencem strany farizeů a horlivým odpůrcem Ježíšových následovníků, které zpočátku pronásledoval.

Po svém obrácení na cestě do Damašku se dal pokřtít a stal se jedním z největších hlasatelů evangelia Ježíše Krista, nejdřív mezi Židy, pak mezi pohany. Jako autor mnoha listů Nového zákona je též považován za významného teologa křesťanství. Podle tradice zemřel kolem roku 67 mučednickou smrtí v Římě za vlády císaře Nera a byl pochován na místě, na kterém dnes stojí bazilika nesoucí jeho jméno. Při archeologickém výzkumu v bazilice v roce 2002 byl objeven sarkofág sv. Pavla. Vatikán ho však představil veřejnosti až v prosinci 2006. V rámci rozsáhlé restrukturalizace baziliky byl pak pod jejím hlavním oltářem vybudovaný průhled, přes který je tento starobylý sarkofág možné vidět.

Miriam Cekotová tisk.cirkev.cz
Zdroj: Tiskové středisko Svatého stolce, ZENIT, KAP
 


Čtení z dnešního dne: Pátek 29. 3., Velký pátek - Památka umučení Páně

1. čtení - Iz 52,13 – 53,12; Žl 31; Evangelium - Jan 18,1 - 19,42

Komentář k Iz 52,13 – 53,12: Radostná zvěst, která probleskuje ze Starého zákona! Kéž se dostane k trpícím kdekoli na naší planetě!

Zdroj: Nedělní liturgie

Velký pátek

(28. 3. 2024) Velký pátek je připomínkou utrpení a smrti Ježíše Krista na kříži.

Terezie z Avily - výročí narození

(27. 3. 2024) Svatá Terezie od Ježíše, "Terezie z Ávily" (28. 3. 1515 Ávila – 4. 10. 1582 Alba de Tormes) Nic ať tě…

Velikonoční triduum den po dni (papež František)

Velikonoční triduum den po dni (papež František)
(26. 3. 2024) I v současné pandemii je Kristův kříž jako maják a znamení naděje, která neklame. (z webu velikonoce.vira.cz)

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem
(25. 3. 2024) Nabízíme několik jednoduchých podkladů, jak projít s dětmi od Květné neděle až ke vzkříšení.

Zelený čtvrtek

(25. 3. 2024) Význam a obsah Zeleného čtvrtku. Proč je zelený?

Časně ráno 25. března 1951 v zajateckém táboře v Severní Korei

(25. 3. 2024) Časně ráno 25. března 1951, na Hod Boží velikonoční, vylekal Emil Kapaun všechny ostatní zajatce. Přemluvil totiž čínské…

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)
(23. 3. 2024) kvůli tomu, že ukrývali pronásledované židy. 


Konference Jak slyšet Boží hlas s Petem Greigem 
22. – 23. 3. 2024 v Praze.