Navigace: Tematické texty D DiskuseUkončené diskuze PASTORACE=PSYCHOLOGIE ?! (08.01.01)

PASTORACE=PSYCHOLOGIE ?! (08.01.01)


V posledni dobe jsem se setkal s vice pohledy na pastoraci, ze kterych mam ale pocit, ze v pastoraci jde vice o psychologickou radu a ne o Boha. Nemaskuje se tak psychologie za nabozenstvi?

Psychologie ma co rici v mnoha oblastech, jake ma ale misto v nabozenstvi?

Tedy prakticky receno, nakolik mohu a mam jako clovek pracujici s lidmi v ramci cirkve vyuzivat psychologie? Nestavam se tak vlastne nesolidnim, nebot jsem zamenil pracovni metodu ci dokonce predmet sve prace?

Mate nekdo s tim konkretni zkusenost? Zazili jste to nekdo i jako klienti?

autor: Miki
ODPOVĚDĚT


Odpovědi(5):
NEBO PODCEňOVANá (27.09.01)
Já se zase setkávám překvapivě u některých mladých kněží s podceňováním a odmítáním psychologie, až s pohrdáním. Prý to nění o duchovním životě. Zdá se mi to škoda. Copak lze takto stavět do protikladu lidské dispozice a duchovní život?
autor: Martina

PSYCHOLOGIE JE DOBRá, ALE PřECEňOVANá (13.04.01)
Psychologie má z profánních věd logicky k pastoraci asi nejblíže, pastorace ji nemůže nevyužívat.

Na druhé straně ale souhlasím s iniciátorem diskuze v tom, že psychologie je společně se sociologií dnes velmi módní a přeceňovanou - já bych možná řekl až zbožňovanou - záležitostí. Pozoruji, že důraz na psychologii a jednotlivé speciální psychologické školy (které mají nezřídka i svůj filozofický rozměr) v pastoraci může v některých případech zastiňovat duchovní rozměr pastorace.

Autentické křesťanské duchovní vedení obsahovalo vždy silný prvek praktické psychologie a sociologie, to je vidět v Evangeliu, u pouštních otců, v Benediktově řeholi... ale jeho určujícím, formujícím důrazem byl vždy specificky křesťanský vztah duše a Otce skrze Syna v Duchu.

Tato teologická základna duchovního vedení a pstorace dnes potřebuje posílit. Pastorace musí být v první řadě teologická a na druhém místě psychologicky a sociologicky poučená - nikoliv naopak.
autor: David Petlra

VěDA Má POMáHAT VířE (17.02.01)
Skutečná věda nemůže být v rozporu s vírou. Toto církev učí. Psychologie beze sporu skutečnou vědou je, a tak její znalost určitě může pomoci v problémech víry. To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Kněz, který se zajímá o psychologii a dovede ji dobře aplikovat, mi velmi pomáhá v duchovním životě. Chtěla bych k tomu přidat ještě psychiatrii. Nedávno jsem služebně pořizovala rozhovor s Dr. Kašparů. I on potvrdil, jak často se někteří kněží u nás uchylují k vymýtání ďábla z údajně posedlého člověka. A to pouze z neznalosti základních projevů některých psychiatrických onemocnění. Myslím si, že tak diskreditují církev. Proto vítám iniciativu našeho královéhradeckého biskupa, který zavedl povinné vzdělávání mladých kněží, jáhnů a pastoračních asistentů (pro ostatní kněze je účast možná a dobrovolná), kde se věnuje čas i těmto oborům.
autor: Marie Z.

PASTORACE=PSYCHOLOGIE?! (24.01.01)
Nemyslím si, že pastorace=psychologie, ale že psychologické prvky své místo v pastoraci mají. Mluvím jako "klient" a mám velmi kladné zkušenosti s kněžími, kteří na psychickou stránku brali ohled. Pomohlo mi to např. odlišit skutečné duchovní problémy a hříchy od problémů způsobených jinak (traumata apod.), pomohlo mi to poznat se lépe a otevřít se. Naopak někdo by vás mohl podporovat ve vědomí hříchu tam, kde spíš než o hřích v pravém slova smyslu jde třeba o trauma - to se mi taky stalo. Myslím si také, že psychologie a její metody mohou pomoci při zvládání duchovních problémů - viz např. poznámky k Temné noci sv. Jana od Kříže ve vydání v překladu dr. Ovečky. Tolik můj laický pohled.
autor: martina

PASTORACE=PSYCHOLOGIE ?! (22.01.01)
Člověk, jako bytost s jedinečnými vlastnostmi a schopnostmi, - tak byl stvořen Bohem - žije podle mne v několka rovinách. Nejpodstatnější je samozřejmě rovina víry, pak rovina duševní a dále tělesná. Všechny tyto roviny tvoří jedinou a jedinečnou lidskou bytost. Jestliže ke mě přijde člověk a chce radu, ať už v rámci svátostí, nebo i jinak osobně, použiji všechny své schopnosti a znalosti, abych mu pomohl. A myslím si, že je jedno, zda čerpám s teologie, filozofie či psychologie. Psychologie je oblast života a je nanejvýš nutné, abychom sami se vzdělávali v této oblasti, abychom, když cítíme potřebu, věděli, kam člověka poslat (myslím psychologa či psychiatra) abychom dokázali rozeznat základní patologické stavy člověka a mohli podle toho dál postupovat. To je můj názor.
autor: Josef


Témata: Diskuse

Čtení z dnešního dne: Čtvrtek 28. 3., Zelený čtvrtek

1. čtení - Ex 12,1-8.11-14; Žl 116; Evangelium - Jan 13,1-15

Komentář k Jan 13,1-15: Mytí nohou je obrazem Ježíšovy lásky a znakem služebnosti církve. Bez ohledu na to, zda jde o ženy či muže. Chci naplňovat vizi církve, která slouží všem? Zde nejde jen o rituál…

Zdroj: Nedělní liturgie

Terezie z Avily - výročí narození

(27. 3. 2024) Svatá Terezie od Ježíše, "Terezie z Ávily" (28. 3. 1515 Ávila – 4. 10. 1582 Alba de Tormes) Nic ať tě…

Velikonoční triduum den po dni (papež František)

Velikonoční triduum den po dni (papež František)
(26. 3. 2024) I v současné pandemii je Kristův kříž jako maják a znamení naděje, která neklame. (z webu velikonoce.vira.cz)

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem

Prožijte Velikonoce s dětmi krok za krokem
(25. 3. 2024) Nabízíme několik jednoduchých podkladů, jak projít s dětmi od Květné neděle až ke vzkříšení.

Zelený čtvrtek

(25. 3. 2024) Význam a obsah Zeleného čtvrtku. Proč je zelený?

Časně ráno 25. března 1951 v zajateckém táboře v Severní Korei

(25. 3. 2024) Časně ráno 25. března 1951, na Hod Boží velikonoční, vylekal Emil Kapaun všechny ostatní zajatce. Přemluvil totiž čínské…

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)

24. 3. 1944 zastřelili nacisté celou rodinu Ulmových (Polsko)
(23. 3. 2024) kvůli tomu, že ukrývali pronásledované židy. 

Zvěstování Páně (25.3.)

(22. 3. 2024) Žádný učený z nebe nespadl a z nebe nespadl ani Bůh. Bůh si zvolil svou cestu do světa prostřednictvím člověka, který se…


Konference Jak slyšet Boží hlas s Petem Greigem 
22. – 23. 3. 2024 v Praze.