Kdo se umí rozdělit, má z toho nakonec sám víc - archív citátů

Navigace: Tematické texty D Duch svatý, letnicePomůcky, katecheze, přípravy Test (o Duchu svatém)

Test (o Duchu svatém)

1) Když byl seslán Duch svatý, slavili židé:
a) Velikonoce
b) Letnice
c) Přeslice

2) Tyto svátky byly oslavou a děkováním
a) za úrodu a smlouvu s Hospodinem
b) za přechod Izraelitů Rudým mořem
c) za stavbu jeruzalémského chrámu

3) Duch svatý byl učedníkům seslán
a) týden po velikonocích
b) přesně rok po zmrtvýchvstání
c) 50 dní po velikonocích

4) Při seslání Ducha svatého
a) začalo drobně pršet, skoro sněžit
b) se ozval z nebe hukot, jako když se žene silný vítr
c) se na obloze ukázala duha

5) Nad každým z Ježíšových učedníků
a) se ukázala bílá holubice
b) se ukázal kadidlový oblak
c) se ukázal jazyk jako z ohně

6) Duch svatý způsobil, že
a) si spolu s cizinci všichni rozuměli
b) nastal velký zmatek a hádání
c) se všichni úlekem rozprchli

7) Ke všem shromážděným promluvil(a):
a) apoštol Jan
b) Panna Maria
c) apoštol Petr

8) Vyzval(a) je, aby:
a) nechali apoštoly na pokoji
b) uvěřili, že Ježíš je Boží Syn, a dali se pokřtít
c) rychle odcestovali z Jeruzaléma

9) Ten den uvěřilo v Ježíše a dalo se pokřtít:
a) na pět set lidí
b) dvanáct lidí
c) na tři tisíce lidí

10) Působí Duch svatý i dnes?
a) bohužel, už ne
b) samozřejmě, působí stále
c) ano, ale zřídka
************************

Správné odpovědi:

1) b 6) a
2) a 7) c
3) c 8) b
4) b 9) c
5) c 10)b

( Test pochází z “Katechetického věstníku” – Brno )


Témata: Duch svatý

Čtení z dnešního dne: Sobota 18.11. Posvěcení římských bazilik svatých apoštolů Petra a Pavla

Sk 28,11-16.30-31; Mt 14,22-33

Komentář k Mt 14,22-33: Ochota k následování. Potom ale zachvácení strachem a nedostatkem víry. A nakonec: Ježíšova záchrana před vlnami a zklidnění vichru. Dodnes v církvi stejné pořadí!

Zdroj: Nedělní liturgie

Křesťan a politika? Jak (ne)?

(16. 11. 2017) Křesťané mají žít jako občané své země, se všemi důsledky, které to má: se zodpovědností a spolupodílem. To může...

Godzone tour 2017 Praha - Odhodlaní změnit svět

Godzone tour 2017 Praha - Odhodlaní změnit svět
(16. 11. 2017) Jsi odhodlaný změnit svět? Srdečně tě zveme v sobotu 18. listopadu od 18:00 do sportovní haly Královka v Praze, kde se...

Litanie ke Kristu Králi

(16. 11. 2017) Kriste, Králi všeho tvorstva, smiluj se nad námi. Kriste, Králi národů, Kriste, Králi králů, Kriste, Králi nebe i...

Vystřízlivění z růžových snů Listopadu 1989

(15. 11. 2017) Mezi nejkrásnější okamžiky mého života patří závěrečné dny listopadové roku 1989. Jsem šťasten a děkuji Bohu za onen...

Sv. Anežka Česká (svátek 13.11.)

(12. 11. 2017) Narodila se roku 1211 jako nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. ...

Svatý Martin z Tours (svátek 11.11.)

(9. 11. 2017) Nejznámější příhoda sv. Martina se stala v zimě roku 334. Tehdy se římský voják Martin před branami města Amiens...