Ve své katechezi při audienci se Benedikt XVI. věnoval postavě Učitele církve, sv. Roberta Bellarmina. V samotném závěru o něm řekl: „V Duchovních cvičeních sv. Ignáce čerpal Bellarmino rady, jak předávat hluboce i těm nejobyčejnějším lidem krásu tajemství víry. Píše: „Jsi-li moudrý, chápeš, že jsi stvořen ke slávě Boží a pro svou věčnou spásu. To je tvůj cíl, střed tvojí duše a poklad tvého srdce. Proto považuj za své pravé dobro to, co tě vede k tvému cíli, a za pravé zlo to, co tě od něho odvádí. Prospěšné či nepříznivé události, bohatství a chudoba, zdraví i nemoc, cti i urážky, život i smrt nemá ten, kdo je moudrý, kvůli sobě ani hledat, ani před nimi utíkat. Jsou dobré a žádoucí pouze tehdy, když přispívají ke slávě Boží a k tvému věčnému štěstí, a jsou špatné a je třeba se jich vyvarovat, pokud tomu brání“ (De ascensione mentis in Deum, 1).

Toto, samozřejmě, nejsou slova, která vyšla z módy, nýbrž slova, nad nimiž bychom dnes měli dlouze rozjímat, abychom dali směr svému putování na této zemi. Připomínají nám, že cílem našeho života je Pán, Bůh, který se zjevil v Ježíši Kristu, v němž nás nepřestává volat a slibovat společenství. Připomínají nám, že je důležité Pánu důvěřovat, strávit život ve věrnosti evangeliu, přijímat a osvěcovat vírou a modlitbou každou okolnost a každý skutek svého života ve stálé pohotovosti ke spojení s Ním.“


Benedikt XVI. dnes pozdravil také poutníky z ČR:

„Srdečně vítám studenty Gymnázia Vodňany a Strakonice!
Milovaní, přeji vám, aby vaše studium bylo vždy oživeno úsilím o dosažení opravdových duchovních hodnot. K tomu uděluji apoštolské požehnání vám i vašim nejdražším!
Chvála Kristu!“

***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu