Papež Benedikt XVI. vysvětlil, proč si po svém zvolení vybral právě toto jméno.
Vatikán/VIS: Papež Benedikt XVI. na počátku svého potifikátu uvedl, že si toto jméno vyvolil, protože tak chce symbolicky navázat na pontifikát papeže Benedikta XV., který vedl církev v neklidných dobách 1. světové války. "Byl opravdovým a odvážným prorokem míru, o který těžce a statečně zápasil. Nejprve když se pokoušel zamezit dramatu války a poté eliminovat její strašlivé následky. V těchto šlépějích chci pokračovat ve svém úřadu, ve službě smíření a souladu mezi lidmi. Jsem hluboce přesvědčen, že velký dar míru je především Božím darem, darem velice křehkým a vzácným, darem, který si musíme vyprošovat, chránit ho a vytvářet ho den po dni s přispěním každého z nás," zdůraznil Svatý otec.

"Jméno Benedikt také připomíná výjimečnou postavu velkého otce západního mnišství - sv. Benedikta z Nursie, který je s Cyrilem a Metodějem spolupatronem Evropy. Postupné rozšíření benediktinského řádu, který založil, mělo zásadní vliv na rozšíření křesťanství na evropském kontinentu. Z tohoto důvodu je sv. Benedikt velmi uctíván v Německu a zvláště v Bavorsku, odkud pocházím. Sv. Benedikt představuje základ jednoty Evropy a významný odkaz na nevyvratitelný fakt křesťanských kořenů evropské kultury a civilizace," řekl papež.

Svatý otec vyznal, že prosí sv. Benedikta o pomoc, aby stejně jako on měl vždy Krista v centru všech svých myšlenek, aktivit a celého života.

***

Se svolením převzato z: TS ČBK