Příprava na křest a první svaté přijímání.
Pomůcka, kterou Vám předkládáme, chce zmírnit potíže mnoha kněží. Přicházejí za nimi dospělí, ptají se po víře a chtějí být pokřtěni. Přicházejí dospělí, kteří sice byli jako děti pokřtěni, ale jejich vztah k Bohu i znalosti víry jsou na úrovni nepokřtěných a hledajících. A přicházejí také pokřtění s určitou minimální praxí víry, kteří se chtějí připravit buď na biřmování, nebo na svátost manželství, ale potřebují být z velké části uvedeni do víry a do životní praxe křesťana.
Zkušenost ukazuje, že všem těmto lidem nestačí dát do ruky jen knihu (katechismus) a nestačí s nimi vést nějaký rozhovor, i když je třeba potěší. Je třeba mít osobní kontakt s tím, kdo do víry uvádí a je třeba mít osnovu rozhovoru i text pro katechumena.
Předkládaný materiál by měl oba tyto požadavky usnadňovat.
(Z úvodu P.Aleše Opatrného)


Ukázka z kapitoly "Bůh je stvořitel"
Jako mnoho jiných věřících, i křesťané říkají, že Bůh tvoří. Znamená to, že uskutečňuje jiné bytí než je on sám - svět a lidstvo. To je tvořivé - je to krásný čin, odvážný a původní. Bůh činí něco nového. Uvádí v činnost věci i lidi. A to, co tvoří, miluje. Své stvoření miluje jako Otec a jako Otec, všemocný v něze a citu. Proč Bůh tvoří? Protože chce sdílet, co je sám. Dává svou lásku a tak povstává svět a i lidé se tak cítí voláni k lásce a tvoření.

Stvoření je jedinečná věc - Bůh uvádí v život vše skutečné. Stvoření všeho, co existuje, tak jak jej uskutečňuje Bůh, je dobré. Je to pozitivní činnost. Ale toto stvoření není dokonalé.

Jinak by bylo božské, bylo by Bůh. Stvoření je tedy omezeno, má své hranice. Toto omezení spočívá v tom, že být stvořením, je nebýt Bohem, být nedokonalý, s některými nedokončenými rysy. Je to pro nás štěstí. Neboť, jsme-li neukončeni, znamená to, že máme před sebou budoucnost a že je potřeba, jak je to jen možné, jít stále kupředu, postupovat k lepšímu. Ale někdy je v tom určité riziko. Protože si toto naše stvoření, můžeme špatně vyložit a můžeme chtít být závislí jen na sobě samém a odloučit se tak od Boha.


***



Celý text knihy Cesta víry I. díl - Příprava na křest a první svaté přijímání naleznete zde


***

Publikaci vydalo Pastorační středisko


***


Další texty k tématu naleznete zde, v hesle Víra
a zde, v hesle Ježíš