Co je konverze, obrácení?
 
Ježíš nás vybízí: „Obraťte se a věřte evangeliu“ (Mk 1,15). Upřímná touha po Bohu nás vede k odmítání zla a ke konání dobra. Naše pravé štěstí spočívá v přebývání v Bohu (srv. Jan 15,3). Z tohoto důvodu On sám provází naše snahy o konverzi. Co je to vlastně konverze, obrácení? Obrátit se znamená hledat Boha, jít s Bohem a chápavě následovat učení Ježíše Krista.
Co obrácení není?

Obrácení není snaha o bezduchou seberealizaci. Člověk totiž není architektem svého věčného určení. Nejsme to my, kdo jsme učinili sami sebe. Máme vyšší určení. Mohli bychom říci, že kon-verze spočívá v tom, že se nepovažujeme za stvořitele sebe samých. Konverze spočívá v tom, že přijímáme závislost na Bohu, našem pravém Stvořiteli, závislost na lásce.



NEnásledovat jen vlastní
úspěch, který pomíjí

Obrátit se neznamená následovat jen vlastní osobní úspěch, který pomíjí. Obrátit se znamená opustit každou lidskou jistotu a jednoduše v důvěře následovat Pána. Kdo se od něj nechá získat, nemusí se bát, že svůj život ztratí. On nás totiž miluje a na kříži za nás vydal sebe samého. Ztratíme-li svůj život z lásky, nalezneme jej!



***

Zpracováno podle promluvy Benedikta XVI. na Popeleční středu 2006. Čerpáno z webu české sekce Radia Vatican www.radiovaticana.cz

***

Další texty k tématu Postní doba naleznete zde