Bez Ježíše není Maria ničím

Maria v naší víře v Ježíše Krista zaujímá důležité a ústřední místo. Bez Mariina svolení a účasti, bez jejího souhlasu by se Ježíš nemohl stát člověkem a bez Ježíše nemůžeme být spaseni ani my, ani Maria.  Bez Ježíše není Maria ničím. Její význam vychází z něho a ona na něho neustále ukazuje. Maria byla jedinečně obdarována, aby se mohla stát Pánovou matkou (srov. Lk 1,43), protože dítě, které nosila, je sám Boží Syn. Proto ji církev nazývá Boží Matkou.

Marii můžeme prosit o přímluvné modlitby
stejně, jako o to prosíme jiné křesťany

Když Marii uctíváme, když jí vzdáváme chválu krásnými čestnými tituly, sochami a svátky, nemá to nic společného s modlářstvím. Když někomu chceme vyjádřit respekt a úctu, projevujeme mu to různými způsoby, ale neznamená to, že se mu klaníme jako Bohu.

Církev důsledně rozlišuje mezi bohopoctou, která je výlučně vyhrazena trojjedinému Bohu, a projevy úcty, které náležejí Marii. Marii neuctíváme jako Boha. Můžeme však Marii a svaté v modlitbě prosit o přímluvné modlitby stejně, jako prosíme o přímluvné modlitby ostatní křesťany.

Žádná jiná žena nikdy neměla tak velké poslání.
Není divu, že všechna pokolení ji blahoslaví (srov. Lk 1, 48)

V Bibli najdeme hodně zpráv o Marii. Mluví se o ní už od vtělení a narození Ježíše, je přítomna jeho obětování v chrámě, putovala s ním během jeho služby, stála pod křížem, když umíral. Nechybí ani při vylití Ducha v horní místnosti a při zrození církve, jak zaznamenávají Skutky apoštolů. Je přítomna všem těmto důležitým událostem.

Maria je tedy zcela jedinečná. Žádná jiná žena nikdy neměla tak velké poslání. Stalo se to jen jednou a už nikdy se nic takového nebude opakovat. Není divu, že všechna pokolení ji blahoslaví (srov. Lk 1, 48).