Nedostáváme Ducha proto, abychom byli skvělí v očích druhých

Ježíš nám sděluje, že pokud v něj budeme věřit, budeme dělat to, co Ježíš, a dokonce ještě něco většího než on! Ve Skutcích apoštolů 1,8 se píše: „Dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky.“ Nedostáváme sílu proto, abychom byli skvělí v očích druhých, ani abychom nad druhými panovali. Je to síla k službě.

Abychom v našem poslání obstáli, dostáváme dary Ducha svatého

K tomu, abychom v tomto poslání obstáli, dostáváme dary Ducha svatého, kterými jsou: moudrost, rozumnost, vědění a rada, bohatýrská síla, zbožnost a bázeň Hospodinova.

Dar moudrosti nám pomáhá rozhodovat se tak, že se přiblížíme Bohu a budeme mu lépe rozumět.

Dar rozumnosti zdokonaluje náš spekulativní rozum a pochopení pravdy.

Dar vědění a rady nám pomáhá znát věci, které jsme dosud neznali. Dar rady se také nazývá darem správného úsudku.

Dar bohatýrské síly znamená odvahu. Odvahu udělat to, co je správné, zastat se pravdy.

Dar zbožnosti nebo úcty znamená, že předstupujeme před Boha s pokorou. Znamená to, že žijeme podle Božího Ducha, který v nás žije a že to na nás lidé vidí.

Dar Hospodinovy bázně znamená prožít posvátnou úctu k Bohu celého vesmíru, mít před ním zdravý respekt.

Ovoce Ducha

V listu Galatským 5,22-23 se píše o devíti druzích ovoce Ducha svatého: „Ovoce Božího Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání.“ Prostřednictvím ovoce Ducha svatého můžeme vidět, jak v našem životě působí dary Ducha svatého. Lze tak poznat, zda v nás žije, či nežije Boží Duch.

Duch svatý dává sílu

K tomu, abychom byli lidmi, potřebujeme Ducha svatého. Ukazuje nám, co to doopravdy znamená být člověkem jako Kristus. Dává nám sílu denně pokládat život pro lásku – dává nám sílu být lidmi, kteří přicházejí, ne aby druhé ovládali, ale aby druhým v lásce sloužili.