Základ křesťanské výchovy: Bible

Náboženská výchova dnes není jednoduchá, protože náš svět se svými nabídkami leckdy prosazuje hodnoty, které jsou s tímto cílem v rozporu. Jedním z příkladů je neděle. Farář to nemá snadné, když v neděli všichni vyjíždějí z města na venkov nebo když lidé musí v neděli pracovat. Ke křesťanské výchově samozřejmě patří i schopnost kritizovat a vyjadřovat vlastní názor. Předpokladem náboženské výchovy je tedy i naslouchání otázkám a poznatkům mládeže a jejich akceptování. Pro mne je ovšem základem křesťanské výchovy Bible. Opíráme-li se o ni, pak existuje mnoho možností a cest, jež všecky vedou k jedinému Bohu. Nebudeme-li myslet biblicky, staneme se omezenými, budeme mít klapky na očích, a ne široký pohled Boží.

Kdo čte Bibli a poslouchá Ježíše, objeví, jak Ježíš žasne nad vírou pohanů. Za vzor nedává kněze, nýbrž heretika, Samaritána. Když visí na kříži, ještě přijímá do nebe lotra. Nejlepším příkladem je Kain: Bůh dává Kainovi znamení, jež ho chrání, a nikdo ho nesmí usmrtit. Předtím se však Kain provinil: zabil bratra. Celou Biblí se vine téma, že Bůh je někým, kdo má rád cizince, kdo pozvedá slabé, kdo chce, abychom různými cestami pomáhali a sloužili všem lidem. Avšak člověk a stejně tak i církev jsou stále v nebezpečí absolutizace.

Z Boha nemůžeš udělat katolíka

Musíme usilovat o to, abychom žili celou šíři „katolictví“. A musíme poznávat druhé. Například muslimy. Mnohdy se tvrdí, že jsou pro svatou válku, že nás všechny budou chtít s větším či menším násilím obracet. To se děje, ale z Koránu se to doložit nedá. Lidé se vzdalují od základního dokumentu, od Desatera přikázání, a konstruují si vlastní náboženství; toto nebezpečí existuje i u nás. Z Boha nemůžeš udělat katolíka. Bůh je mimo vymezení a hranice, které my budujeme. V životě je samozřejmě potřebujeme, ale nesmíme je zaměňovat za Boha, jehož srdce je vždy širší. Jeho nelze domestikovat či zkrotit. Neznám lepší cestu, jak zachovat tuto šíři, než stále znovu pročítat Bibli. Činíme-li tak, můžeme pro to nadchnout i druhé a dělit se s nimi o poklady, které v Bibli nacházíme. Ten, kdo pro práci s Biblí najde dobrého učitele, má obzvláštní štěstí.

Bůh nás vede do širokého prostoru. Pokud nasloucháme Ježíšovi a hledíme na chudé, utlačované a nemocné, přicházíme za nimi a dotýkáme se jich. Tak nás Bůh učí myslet v širších souvislostech