Můj Bůh září
do mých temnot… (Žl 18,29)

Ježíš své poselství nezjevuje jen slovy, ale též skrze znamení. Událost proměnění Páně je postavena jako protiváha k předpovědím o Ježíšově utrpení. Pán zjevil, že není jen trpící nebo jen oslavený. Je trpící, ukřižovaný, ale zároveň ten, který přemohl zánik a vstal z mrtvých. Událost proměnění Páně se tak stává světlem pro okamžiky, kdy i my putujeme temnotami života. Událost proměnění Páně je zároveň příslibem i našeho proměnění a naplnění.

Kristus nás proměňuje

Když slavíme svátek Proměnění Páně opěvujeme současně očekávání vlastního proměnění. Kristus totiž prochází lidskou bytostí a dává ji své vlastní rysy. Proměňuje v nás všechno: to dobré i to zlé.

Každý z nás má v sobě
mnoho otevřených ran

Každý muž a každá žena má v sobě mnoho otevřených ran způsobených neúspěchy, ponížením a špatným svědomím. Tyto rány se možná otevírají právě v okamžiku, kdy bychom potřebovali nekonečné porozumění. Nikdo nám ale není nablízku.  Máme snad nad těmito ranami vzdychat? Takto by se staly naším soužením, agresivní silou proti nám i proti jiným – obvykle proti těm nejbližším. Jestliže je ale Kristus promění, stanou se silovým polem, zdrojem tvůrčí síly, z níž prýští schopnost ke společenství, k přátelství a k porozumění. (Zpracováno podle textů bratra Rogera Schutze)

Je proměna našeho života možná?

Každý z nás má svou originální povahu. Bůh nechce měnit náš charakter. Chce jen proměnit negativní sklony naší povahy v pozitivní. Chce naše hříšné postoje změnit na užitečné. Když totiž skutečně následu-jeme Ježíše a setkáváme se s ním, vždy v nás dochází k proměně.

Setkání s Ježíšem proměňuje

V evangeliích vidíme různé lidi, kteří se setkali s Ježíšem. Když se například žena dotkla jeho šatů, vyšla z něho síla. Ježíšova síla se dotkla i Zachea na stromě a změnila ho. Dotkla se i Petra, když se na něho po zradě Ježíš podíval, a Petr se změnil. Dotkla se zločince, ukřižovaného vedle Ježíše. I tento muž se změnil. A tak bychom mohli ve vyprávění pokračovat. S Ježíšem se můžeme setkávat například v modlitbě, ve společenství dalších křesťanů, ve službě, ve svátostech, při četbě Bible…