Během generální audience 11.9. 2002 vyzýval papež věřící, aby se modlili nejen za oběti, ale aby se jako křesťané modlili také "o milosrdenství a odpuštění pro původce masakru z 11. září minulého roku". Ve spontánní prosbě na konci audience pak prosil o smilování za tolik nespravedlností, jež poskvrňují lidské pokolení:
"Vlej do srdce každého muže a každé ženy mocné vanutí Ducha svatého, aby den po dni rostli ve svornosti a vytvářeli velkou rodinu, kde jsou všichni uznáváni a přijímáni jako synové," modlil se Svatý Otec.

Vatikanista Domenico del Rio to komentoval:

"Před dvaceti dny Svatý Otec vykonal velkolepou věc: svěřil svět Božímu milosrdenství. Tato věc by měla být podnětem k velkému zamyšlení, zatím ale přešla téměř bez povšimnutí. Boží milosrdenství se vztahuje na celý svět a svět je mu svěřen. My nemáme Boha, který užívá meč, jak se to chtělo v dávných stoletích. Náš Bůh nám naopak říká, abychom milovali nepřátele. Je třeba prosit o Boží milosrdenství také pro ně, protože člověk nikdy neví, co vězí v hlavě nějaké osoby, i když páchá největší omyl, i když se dopouští největšího zločinu nebo hrůzy. Myslím, že se papež obrací ke všem, a chce, abychom pochopili, že Boží milosrdenství je i pro ty nejhrůznější činy, které lidé na zemi páchají. Dokonce by to mohla být i určitá omluva aspoň v úmyslech pro ty, kdo se dopouštějí těchto absurdností. Myslím, že v tomto smyslu je třeba chápat jeho slova. A zamyslíme-li se nad tím, neměla by nás vůbec pohoršovat."


***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu


***

Další texty k tématu naleznete zde