Maria porušila zasnoubení

V příběhu o Ježíšově narození se dozvídáme, že Ježíšova matka Maria ho počala dříve, než začala bydlet se svým snoubencem Josefem. Josef nutně předpokládá, že Maria porušila zasnoubení a že ji musí – v souladu se Zákonem – propustit; může se přitom rozhodnout mezi veřejným právním úkonem a soukromou formou. Může Marii postavit před soud, anebo jí vystavit soukromý rozlukový list. Josef se rozhoduje pro druhou cestu, aby Marii „nevystavil hanbě“. Evangelista Matouš, který zaznamenal tento příběh, v jeho rozhodnutí vidí znamení, že byl „spravedlivý“.

„Neboj se“  a vnitřní boj

Lze představit, jaký niterný zápas vede teď s neslýchaným poselstvím ze snu: „Josefe, synu Davidův, neboj se k sobě vzít svou manželku Marii. Vždyť dítě, které počala, je z Ducha svatého.“ Josef je osloven jako syn Davidův a to je zároveň znamením úkolu, který je mu v tomto dění přisouzen: jako nositel příslibu Davidovi svědčit o Boží věrnosti. „Neboj se“ přijmout tento úkol, který vskutku může nahánět strach. „Neboj se“ – řekl zvěstující anděl už Marii. Stejným andělským oslovením je do tajemství Božího vtělení nyní zahrnut i Josef.

 Dáš mu jméno

 Po zprávě o početí dítěte mocí Ducha svatého teď následuje úkol pro Josefa: „Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš; on totiž spasí svůj lid od hříchů.“ Zároveň s výzvou, aby vzal Marii k sobě jako manželku, dostává Josef úkol dát dítěti jméno a tím je právně přijmout za své. Jméno je stejné jako to, které anděl sdělil Marii: Ježíš. Jméno Ježíš (Ješua) znamená: Bůh je spása.