Jak se bráníte nezdravému radikalismu? K čemu jsou kontemplativní kláštery dobré pro lidi uvnitř a k čemu jsou tyto kláštery dobré pro lidi zvenku? (Dr. Vavruša)
Odpovídá P. Adrián Pavel Zemek OPraem.:

Jsem přesvědčen, že životní stav pramení z povolání Bohem. Pokud ho mám, je dobře, když ho rozpoznám a žiji. Vede to můj život k naplnění. To platí o povolání k manželství i k zasvěcenému životu do kláštera "apoštolsky činných" řeholníků a řeholnic, či kontemplativních. Lidem venku může kontemplativní klášter prospět jako znamení, že hodnoty "tohoto světa" nejsou vše. Jednou zcela pominou a bude jen Bůh a my v novém stvoření. Klášter může prospět jako místo, ze kterého "se rozlévá" pramen modlitby a povzbuzení do okolní krajiny. Klášter může být pro některé i místem krátkodobého pobytu. Ten, kdo touží a potřebuje několik dní ticha a modlitby, bývá touto možností velmi obdarován a může se osvěžen pak vrátit ke svým základním životním úkolům. (Odpovězeno: 16.04.2009 14:02)

***

Mohl byste vysvětlit slovo "kontemplativní". Co je kontemplativní klášter? Co dělají kontemplativní sestry? Co je kontemplativní modlitba, jak se jí naučit? Děkuji Roman Bednář


Odpovídá P. Adrián Pavel Zemek OPraem.:

Zjednodušeně se dá říci, že člověk jedná ve dvou fázích. Pracuje, vytváří aktivitu navenek, a potom uvažuje o vykonaném, reflektuje to, zabývá se vnitřní činností. I kláštery mají podobně dvojí formu. Některé jsou nábožensky sociálně edukativně činné navenek, jiné vidí svou "činnost" v tichém odevzdání svých myšlenek, práce, modliteb, citů za zdmi kláštera Bohu. Sestry v Doksanech věnují asi třetinu času svého dne společné či osobní modlitbě a duchovnímu vzdělávání, asi třetinu práci (zahrada, šití liturgických předmětů, služba v domácnosti komunity apod.) a asi třetinu odpočinku. Kontemplativní modlitba je, narozdíl od modlitby čistě slovní, spíš prodléváním před Bohem, prožíváním sebe sama v Jeho náruči, u Jeho nohou, v Jeho srdci, v Jeho dlani. Člověk se ke kontemplativní modlitbě dostává díky touze být Bohu blízko, kterou ve svém srdci nezhasí a díky tomu, že roste ve¨zkušenosti s Bohem si povídat. Používá při tom Písmo, čerpá z modliteb druhých, objevuje své vlastní cesty, po kterých každého, kdo po tom touží a vytrvá, stále dál doprovází Duch Boží. Na téma modlitba a kontemplativní modlitba je mnoho výborných publikací, nad kterými člověk může přemýšlet a čerpat z nich povzbuzení a inspiraci k dalším vhodným osobním rozhodnutím a postojům. (Odpovězeno: 16.04.2009 14:07)

***

Dotazy a odpovědi jsou převzaty z pokračování internetového rozhovoru s Adrianem Zemkem na téma: "Proč dnes hledat Boha". Díky velkému zájmu o rozhovor a tedy velkému množství dotazů, které se opět nestihly všechny odpovědět, přislíbil P. Zemek v rozhovoru někdy pokračovat... O případném pokračování rozhovoru se dozvíte na titulní stránce našeho webu www.vira.cz, anebo v našich informačních e-mailech, k jejichž odběru se můžete přihlásit.