PICTURE: mezinárodní odborný výzkum na téma kněz a internet
Jak využívají kněží internet? Na tuto otázku by měl přinést odpověď nový mezinárodní projekt, jehož záměrem je nejen pomoci lépe pochopit, jak kněží na celém světě rozumějí internetu a využívají jej, ale také by měl vytvořit efektivnější on-line komunikaci. Projektu by se mělo účastnit více než 400 tisíc kněží z celého světa.
 
 
Řím (I): Jak využívají kněží internet? Na tuto otázku by měl přinést odpověď nový mezinárodní projekt. Název PICTURE je složen z počátečních písmen slov Priest (kněz) ICT (informační a komunikační technologie) Use (využití) a Religious Experience (náboženská praxe). Tento výzkum, jehož záměrem je nejen pomoci lépe pochopit, jak kněží na celém světě rozumějí internetu a využívají jej, ale také by měl vytvořit efektivnější on-line komunikaci, podpořila Kongregace pro klérus. Projektu by se mělo účastnit více než 400 tisíc kněží z celého světa.

PICTURE organizuje NewMinE (New Media in Education Lab) univerzita ve švýcarském Luganu ve spolupráci s Fakultou institucionálních sociálních komunikací Papežské univerzity Svatého Kříže v Římě.

Zapojit se do tohoto výzkumu mohou všichni kněží, stačí, když vyplní dotazník, který je k dispozici v sedmi jazycích (anglicky, francouzsky, italsky, portugalsky, španělsky, německy a polsky) na adrese www.pictureproject.info/?page_id=278.

Podle Daniela Arasy, profesora Digitální komunikace na papežské univerzitě, "je projekt PICTURE originálním příspěvkem univerzitního výzkumu k Roku kněží, který vyhlásil Benedikt XVI." Výsledky výzkumu budou publikovány před ukončením Roku kněží (červen 2010) na webové stránce www.pictureproject.info.


***

Se svolením převzato z: TS ČBK