Na webu pastorace.cz vznikla nová rubrika Příběhy ke katechezi.  Jde o reakci na praktickou potřebu katechetů, kněží, vychovatelů a rodičů mít možnost snadno najít vhodný příběh k tématu, o kterém chtějí psát nebo mluvit.

Příběhy totiž svou strukturou a obsahem mohou snadněji otevřít posluchačovo srdce a někdy možná i rozbít příliš dogmatické, úzkostné a moralizující schémata, která často používáme. Dobrý příběh nám může dát nahlédnout do často paradoxní a barevné rozmanitosti života ale současně ukazuje na jeho hloubku. Každý dobrý příběh je jako otevřené dveře do jiné reality, jiného světa než ve kterém jsme my sami.

Rubrika Příběhy pro katechezi je pro snadnější orientaci členěna do několika obecných témat, která zahrnují např. duchovní život, ctnosti a další životní hodnoty. Tento soubor textů na webu vznikl ve spolupráci s několika nakladatelstvími, která nám dala souhlas s uveřejněním některých částí z jejich knih. Zejména děkujeme Karmelitánskému nakladatelství a nakladatelství Portál.

Známý sběratel příběhů Jose Carlos Bermejo jednou napsal:  „Příběhy neznají hranice. Používají univerzální jazyk, jenž se dotýká srdce, vstupuje do nitra, probouzí je a zve nás k naslouchání sobě samému. Jakoby příběh vytáhl z nitra pravdu, kterou není možné jinak zaslechnout.“  Ježíš sám, když chtěl lidem vysvětlit něco důležitého, tak začal vyprávět…   Věříme proto, že tyto příběhy mohou oslovit, dotknout se srdce a způsobit tak potřebné uzdravení, očištění nebo také povzbuzení, útěchu nebo nový začátek.

"Příběhy ke katechezi" zpracovalo Arcidiecézní katechetické středisko v Praze.  

 

Informace pro snadnější orientaci v databázi příběhů

1/ Příběhy jsou rozděleny do několika hlavních rubrik

2/ Pod každým příběhem je navíc navigace pomocí klíčových slov a souvisejících textů k podobným textům na webu pastorace.cz

3/ Vhodnou pomůckou pro snadné dohledávání příběhů je i využití funkce kombinace klíčových slov v rejstříku webu. Jako první klíčové slovo vyberte klíčové slovo „příběh, povídka“ a jako druhé pak zvolte téma, ke kterému chtete dohledat nějaký příběh… Viz obrázek níže (kliknutím otevřete větší obrázek)…

Kliknutím otevřete větší obrázek