MILUJE-LI BŮH ČLOVĚKA, 
ČINÍ SE ZRANITELNÝM

Žádná lidská láska neexistuje bez bolesti. Rovněž Boží láska dosahuje svého dovršení v bolesti. Miluje-li totiž Bůh člověka, činí tím sám sebe zranitelným. Kříž symbolizuje lásku Boha k člověku i Boží utrpení způsobené lidskou uzavřeností.
 
Pohledem na kříž jsme zasvěcováni do tajemství božské lásky. U kříže tušíme, že ani naše láska k Bohu se neobejde bez bolesti, že ve chvíli, kdy milujeme Boha, zároveň trpíme svou omezeností. Když nás láska otevírá Bohu, bolí to.

JEŽÍŠ ROZPŘAHUJE PAŽE,
ABY NÁS POZVAL DO SVÉ LASKAVÉ NÁRUČE

Ježíš se ve své lásce dotýkal lidí a objímal je. Věnoval jim svou blízkost a lidé se v ní cítili dobře. Zřejmě z něho vycházelo teplo lásky, které druhým říkalo, že jsou akceptováni a Bohem milováni.

Kříž není ztroskotáním této lásky, ale jejím dovršením. Vypovídá o tom Ježíšovo gesto na kříži. V jeho rozpažených pažích nemusíme vidět jen projev bolestného zápasu, nýbrž i výraz lásky. Sám Ježíš o tomto gestu říká: „A já, až budu ze země vyvýšen, potáhnu všechny k sobě“ (Jan 12,32). Ježíš rozpřahuje paže, aby nás pozval do své laskavé náruče.

ROZPAŽENÉ PAŽE SYMBOLIZUJÍ
LÁSKU, KTERÁ NESVÍRÁ

Evangelista Jan vysvětluje gesto ukřižování obrazem probodnutého srdce, z něhož proudí krev a voda, z něhož se nám lidem dostává Boží lásky.

Široce rozpažené paže symbolizují lásku, která ponechává volnost, která nesvírá, a která nás nechává svobodně dýchat.

JEŽÍŠ MILUJE BEZPODMÍNEČNĚ,
ZABRÁNIT MU V TOM NEMŮŽE ANI SMRT

Ježíš se nechává přibít na kříž. Ve své lásce se nechává spoutat. Ukřižovaná láska Boží se za nás vydává.

V řeči na rozloučenou o ní Ježíš říká: „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život“ (Jan 15,13). Ježíš miluje své přátele bezpodmínečně. V tom mu nemůže zabránit ani smrt.

Vrchol každé lásky spočívá právě v tom, že miluje druhého až k smrti. Ježíš nás miluje až k smrti, až za smrt. Pravá láska přemáhá smrt. Vytváří vztah, který nemůže být zničen ani smrtí.

...

Slovo o kříži je bláznovstvím těm, kdo jsou na cestě k záhubě. Nám je ale mocí Boží. (1Kor 1,18)

Kristus nás vykoupil z kletby zákona tím, že za nás vzal prokletí na sebe, neboť je psáno: 'Proklet je každý, kdo visí na dřevě.' (Gal 3,13)

Vymazal dlužní úpis, jehož ustanovení svědčila proti nám, a zcela jej zrušil tím, že jej přibil na kříž. (Kol 2,14)
 

Podle knížky Anselma Grüna: Bydlet v domě lásky,
vydalo Karmelitánské nakladatelství
Další texty k tématu kříž naleznete zde