Vatikán. V tiskovém sále Svatého Stolce byl představen List Jana Pavla II. kněžím k Zelenému čtvrtku. Papež ho podepsal už 13. března během hospitalizace na římské poliklinice Gemelli. Buďte věrohodnými svědky Krista, věrní svědci eucharistického tajemství v každém křesťanském společenství, v době která ztrácí své kořeny, vybízí Svatý otec.
V osmi bodech povzbuzuje kněze, aby slova konsekrace přijali za školu života. Ani v kněžském životě nesmí chybět rozměr vděčnosti, daru sebe sama a bratrské lásky. Člověk, který má zkušenost spásy, má žít touhou po záchraně druhých. Tak bude celý jeho život posvěcen, zaměřen na Ježíše, stane se hluboce eucharistický.
Jako alter Christus se má kněz nechat ve všem inspirovat Kristem, po jeho vzoru „v pravdě a velkoryse“ dávat sebe své komunitě a nabízet své síly v poslušnosti svému biskupovi.

„Jde o darování naší autonomie, i té, která je zcela legitimní. Je to darování jdoucí proti proudu dnešní kultury, která usiluje o seberealizaci rozumu bez jakýchkoliv omezení. Poslušnost je totiž také pokorou inteligence.“ – řekl při tiskové konferenci prefekt Kongregace pro klérus, kardinál Dario Castrillon Hoyos.
Spolu s ním dokument představovali také sekretář a vicesekretář Kongregace pro klérus, arcibiskup Csaba Ternyák a prelát Giovanni Carrù.



***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu