Jako rodiče se musíme modlit za své děti neustále. A za co se můžeme modlit? No, za všechno, ale pokud potřebujete nějaké konkrétní příklady, několik jich uvedu.
 
Modlete se za duchovní růst svých dětí. Modlete se za rozvoj jejich charakteru a za jakékoli jejich charakterové vady. Modlete se rovněž za jejich názory a postoje vůči sobě samým, za jejich schopnost odolávat pokušení a zvládat každodenní těžkosti. Modlete se za to, jaké budou mít kamarády, za jejich ochranu, až budou chodit s chlapcem nebo dívkou, za moudrost při vybírání budoucího životního partnera. Především ale Boha za každé své dítě chvalte, chvalte ho za to, jaké je a co z něj bude.

Někdy rodiče při modlitbách ztrácejí odvahu. Jejich děti mají stále problémy a rodiče si myslí, že Bůh na jejich modlitby neodpovídá. Zamyslete se nad tím, jak jedni rodiče reagovali na podobné obavy:

My rodiče musíme protříbit své představy o modlitbách, protože teprve při pohledu na duchovní realitu porozumíme, že naše modlitby nejsou nástrojem k ovládání Boha. Je tomu přesně naopak. Bůh prostřednictvím našich modliteb proměňuje nás: proměňuje naše myšlení, aby naše vůle byla shodná s Jeho; tříbí naši duši do podoby svého charakteru. Když se rodiče v pravdě modlí za své potomky, spojují svými modlitbami svou duši i duše svých dětí v tajemství, které podivuhodným způsobem prohlubuje život každého z nich.

Po některých modlitbách neuslyšíte nic víc než ticho, protože jsou chybné, u jiných proto, že jsou větší, než dokážeme pochopit. Pro některé z nás to bude úžasný okamžik, až staneme před Bohem a zjistíme, že modlitby, které jsme kdysi dávno předkládali Bohu a o nichž jsme si mysleli, že nebyly vyslyšeny, byly vyslyšeny podivuhodným způsobem, a že Hospodinovo mlčení bylo znamením odpovědi.


***

Se svolením převzato z knihy: Průvodce křesťanským rodičovstvím, kterou vydalo Samuel, Biblická práce pro děti


Několik kapitol z této knihy naleznete zde