Reakce na komentář: Nenahraditelní dobrovolníci z 8.8.01.
V České republice se připravuje zákon o dobrovolnické službě (jde o službu pro maldé lidi 1-2 roky, kde by stát platil pojištění), v Katolické církvi se připravuje volontariát mladých lidí - shválila ČBK. Kromě toho existuje i u nás řada dobrovolnických iniciativ od "dobrovolných hasičů" po občanské hlídky při zasedání MMF - takové věci se v SRN určitě do toho úctyhodného čísla počítají. Dáváme zde k dispozici i text "Nabídka dobrovolné služby mládeže", který vyšel v "ACAPu" - oběžníku pražské arcidiecéze (č.j. 4450/2001)...
Nabídka dobrovolné služby mládeže
(Text z ACAPu - oběžníku pražské arcidiecéze č.j. 4450/2001)

Letošní rok je vyhlášen OSN rokem dobrovolníků. Snahou současného společenského dění je využívat energii lidí mimo jejich pracovní nasazení a dát smysluplnou náplň jejich volnému času. V západních státech a i na mnoha místech naší vlasti nabývá takovýto způsob zhodnocení volného času na vážnosti. Společenství církve s takovouto službou počítá. Laici jsou vyzýváni k tomu, aby se podíleli aktivně na životě církve a na poslání evangelizace. Využít schopností a energie laiků je základní výzvou pro naši pastorační službu. Vyhledávat a oslovovat lidi našich farností a probouzet v nich spoluodpovědnost za život církve se ukazuje jako důležitá součást naší pastorační starosti o farnosti. Jistě, vyžaduje to od nás kněží ochotu učit se spolupracovat, přijímat pohledy druhých atd. Základní směrnicí pro to jsou slova II. vatikánského koncilu: „Posvátný sněm chce zintenzívnit apoštolskou činnost Božího lidu.“

Protože se ukazuje, že ne všechny farnosti jsou soběstačné, a proto že je dobré nabídnout mladým lidem konkrétní smysluplné využití jejich energie, rozhodli jsme se uvést v život jako experiment tzv. dobrovolnou službu mládeže. Pokud by se osvědčil, postupně by bylo možné uvažovat o větším rozšíření.

V praxi půjde o výzvu mladým lidem, aby věnovali jeden rok svého života aktivní službě v církvi. Od zavedení dobrovolné služby by bylo možné si slibovat povzbuzení v evangelizační činnosti církve. Mladí, kteří se k této službě přihlásí a budou vybráni, projdou ve školním roce 2001/2002 přípravou. Na začátku školního roku 2002/2003 by z těchto mladých lidí byly vytvořeny malé skupinky (2-4), které by byly poslány k těm z vás, kteří o to projeví zájem. Mladí dobrovolníci by se měli během roku věnovat především pastorační službě. Jejich pomoc bude samozřejmě soustředěna především na práci s dětmi a s mládeží. Naše biskupství těmto mladým lidem zajistí sociální a zdravotní pojištění a od farnosti, kde by působili, by dostali stravu, ubytování a kapesné. Mladí, kteří by se stali dobrovolníky, by měli vytvořit s knězem na faře společenství života a modlitby. Toto společenství (pokud podstoupíme námahu k jeho vytvoření) bude jistě samo o sobě velkým přínosem pro evangelizaci a pro pastoraci farnosti.

Prosíme kněze, kteří by měli zájem s tímto experimentem začít, aby se do konce září 2001 přihlásili v Arcidiecézním centru pro mládež u P.Jana Balíka. Biskupská rada vybere jednoho až dva kněze, kterým bude nabídnuta metodická pomoc.

V zářijovém čísle ACAP bude přiložen leták o dobrovolné službě s prosbou, aby kněží vyzvali mladé lidi k zapojení se do tohoto projektu. Veškeré další informace podá P. Jan Balík. Celý projekt je možné přečíst si na internetové adrese: www.volny.cz/dobrovolnik.