Některé části evangelia nás odpuzují

Když čteme Ježíšovo evangelium poctivě, můžeme připustit, že některé části pro nás mnoho neznamenají, nedotýkají se nás osobně, protože ještě nevidíme konkrétní nároky na naši osobu. Jsme připraveni s Bohem souhlasit, protože nemáme důvod s Ním nesouhlasit.

Jiné části nás možná ale přímo odpuzují. Kdybychom měli tu odvahu, řekli bychom Bohu: „To ne!“ Těchto pasáží bychom si měli ale pečlivě všímat. Jsou totiž měřítkem vzdálenosti mezi Bohem a námi. A jsou také měřítkem vzdálenosti mezi námi, jací právě teď jsme, a mezi naším případným rozvinutým já v budoucnosti.  Když Ježíš mluvil, mnozí jeho učedníci řekli: „To je hrozná řeč! Kdo to může poslouchat?“ (srov. Jan 6,60)

Některé části evangelia nás zapalují

Některé části evangelia nám zapalují srdce, dávají světlo našemu rozumu a burcují naši vůli. Dávají nám život a sílu. Tyto části Bible odkrývají místa v našem životě, kde se stáváme tím, čím máme být.  Těchto částí Bible bychom si měli všímat pečlivěji, než těch částí, se kterými máme potíže. Vypovídají totiž o oblastech, v nichž už je Boží obraz v nás přítomen. Z těchto začátků pak můžeme pokračovat ve svém úsilí o přeměnu v osobu, kterou být chceme a kterou být máme.

Pokud to činíme, bude množství takových pasáží přibývat. Požadavky evangelia budou úplnější a přesnější. Mlha se postupně rozplyne a my spatříme obraz osoby, kterou bychom měli být. Pak se budeme moci začít před Boha stavět svobodně a v pravdě.

Svítilnou mým nohám je tvé slovo, Bože
a světlem na mé stezce. (Žl 119,105)

 

Zpracováno podle knížky: Antonyj Surožskij (Anthony Bloom)
Tvůrčí modlitba / Na minutu s Antonyjem Surožským,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Další texty k tématu bible naleznete zde