Vyšla nová publikace "Pastorace zvláštních skupin". Jde o přehlednou publikaci, která nemá v češtině obdoby. 

Přibývají problémy lidí, které souvisí s vírou,
ale nejsou řešitelné jen cestou zbožnosti

"V současné pastoraci se vyskytují čím dál častěji problémy lidí, které souvisí s vírou, ale nejsou řešitelné jen cestou zbožnosti, svátostné praxe a sdílení v křesťanském společenství. Úkolem pastorace jistě není vše vyřešit, ale spíš doprovázet k lidsky důstojnému zvládání situace ve světle evangelní zvěsti a s pomocí i jiných vědních disciplín, než jen teologických. Záměrem publikace je proto upozornit na obtížné oblasti, ve kterých se má konat pastorační péče církve, vybavit čtenáře prostředky pro o orientaci a doprovázení, jestliže se s nějakým méně obvyklým případem setká. K tomu mu mají dopomoci jak aplikované znalosti z pastorální teologie, tak znalosti s jiných, s konkrétní situací člověka souvisejících, vědních oblastí..."

Autor této práce musí sám popravdě říci, že se ve své pastorační službě mnohdy začal zajímat o teoretické znalosti a řešení až poté, když byl s nějakým problémem konfrontován. Tím více mu potom prospělo studium odborné literatury. Také se mohl snáze a účinněji přiblížil lidským trápením a obtížím." (Doc. Ing. Mgr. Aleš Opatrný, ThD. -  autor; z anotace knihy)

Pastorace se stále více přesouvá 
do nových a zátěžových situací

Farní pastorace je stále nejobvyklejší a nejrozšířenější formou pastorační práce v katolické církvi. Je pestrá, ale v zásadě je přizpůsobena situacím, v nichž se ocitá většina farníků. Nebo spíš ocitala. Tato běžná farní pastorace si potom neví příliš rady s těmi, kdo se ocitají v situacích, které jsou v něčem extrémně obtížné nebo od běžného průměru značně odlišné. Kromě toho řada těchto situací vyžaduje nejen duchovní péči, opřenou o dobré teologické znalosti, ale také znalosti či dovednosti z jiných oborů, nebo alespoň dobrou orientaci v tom, jak jiné obory lidem v těžkostech pomáhají. Máme tedy na mysli pastoraci, která se ocitá zčásti nebo úplně za hranicemi základní běžné farní práce. Jde o pastorační působení někdy v mezních, jindy v obtížných a zátěžových situacích, které se vyskytují u křesťanů i nekřesťanů, ale nejsou zcela běžné. Musíme však uznat, že se objevují dnes i v prostoru církve stále častější. Někdy to vypadá, že to, co bylo před desetiletími v pastoraci spíš výjimkou, se dnes stává běžným jevem a výjimkou je naopak život, který se od křesťanského obrazu života příliš neliší. (Z publikace - redakčně upraveno).

Přehlednost, reflektovaná zkušenost
a kritické hodnocení dlouhodobého pozorování (Pavel Ambros)

(Nová publikace) představuje cenný příspěvek k pastorální teologii v českých zemích. Její pojetí i metodický přístup ukazuje na autorovu vyzrálost a podnětnost. Práce je mimořádně aktuální, ekumenicky přívětivá, zohledňující potřeby sekulární české společnosti.  

Přehlednost, reflektovaná zkušenost a kritické hodnocení dlouhodobého pozorování je pro teorii pastorální teologie védy přínosem. Autor publikace postupuje metodologicky přehledně, zřetelně formuluje své postupy, nezamlčuje problematické okolnosti, nemlčí však ani tehdy, když čtenář očekává jasnou orientaci a podklady pro svoji vlastní argumentaci v procesu pastoračního rozhodování. Lze očekávat, že publikace přinese náležitou ozvěnu nejen v řadách praktiků, ale i v oblasti teorie pastorační péče s přesahem do sociální práce. Autor rovněž přináší nové otázky i teologii spirituální, morální a právu. (Prof. Pavel Ambros SJ, ThD.)

Text může být užitečný
i pro jiné pomáhající profese

(Publikace) poskytuje výbornou orientaci pro pastorační pracovníky v uvedených situacích, vychází z ekumenických a multidisciplinrních postojů, svým zpracováním (příklady a exkurzy) poskytuje praktickou představu o věci, tématicky sdruženými odkazy na literaturu dává podnět k dalšímu vzdělání v teologických ale hlavně společenskovědních směrech. Text může být současně velmi užitečný i pro pracovníky jiných pomáhajících profesí – aby si učinili představu o pojetí pastorační péče, byli schopni využívat jejích specifik spoluprací s pastoračními pracovníky a tak prospěli svým klientům. (Dr. Ing. Alois Křišťan, Th.D.)

Výše uvedené texty byly mírně redakčně upraveny (redakcí pastorace.cz)