Od společné dovolené si členové rodiny často slibují odlišné zážitky, a proto by měli o svých přáních všichni zavčas hovořit. Cílem dovolené není zruinovat rodinnou pokladnu a neznamená to ani, že se rodiče nechají manipulovat někdy až nereálnými přáními dětí.
Dotaz: Pracující muži to mají myslím jednoduché, ti totiž s nastávající dovolenou opustí svoje pracoviště a kolegy. My, ženy v domácnosti a od rodiny, neopouštíme ani pracoviště ani kolegy, nýbrž s rodinou, o kterou celý rok pečujeme, jedeme na dovolenou. Děti jsou všude kolem, hlídáme je, staráme se o jejich oblečení, jídlo, často i o program. To je dovolená? Odpočinek nikde! Jak si co nejlépe odpočinout případně i na takové dovolené? (I. K., Plzeň)


Odpověď MUDr. ALEXANDRY HAVLICOVÉ, Křesťanská poradna Plzeň:

Rodinná dovolená může být velmi příjemným obdobím, plným odpočinku a radostných zážitků. Pokud se na ni ovšem dobře připravíme! Už samotná změna každodenního zaběhlého režimu totiž znamená něco zcela mimořádného. Otec rodiny není v práci. Má zajisté čas podle svých možností a schopností přispět k hladkému průběhu společně strávených chvil.

Mnoho mužů má dar plánovat zábavné a smysluplné aktivity, a navíc se prakticky podílet na jejich uskutečnění. Tatínkové se stávají hybnou silou prázdninových výletních a cestovatelských projektů. O ženách je zase známo, že jsou díky smyslu pro detail obvykle schopné věnovat pozornost několika věcem najednou. Problémy ale nastávají tam, kde partneři nedokážou svých předností využít nebo prosazují své zájmy na úkor toho druhého.

Od společné dovolené si členové rodiny často slibují odlišné zážitky, a proto by měli o svých přáních všichni zavčas hovořit. Cílem dovolené není zruinovat rodinnou pokladnu a neznamená to ani, že se rodiče nechají manipulovat někdy až nereálnými přáními dětí.

Pokud je žena celoročním každodenním shonem unavená, neměla by to před rodinou skrývat. Naopak je dobré, aby svá očekávání a potřeby ostatním klidně, věcně a otevřeně sdělila. Pokud žije s představou, že musí vystupovat v roli univerzální rodinné služky, vyvařovat všem jejich oblíbená jídla a být neupravená, napůl zhroucená a napjatě kontrolující, zda jsou dětičky a manžel spokojeni, navíc marně čekající na uznání své práce, je sama strůjkyní své zkázy.

Děti můžeme poměrně brzy, někdy už i v předškolním věku, pověřovat všelijakými úkoly, úměrnými jejich věku a chápání. O prázdninách to u ratolestí školního věku platí dvojnásob! Některé činnosti, které nedělaly během školního roku, jsou pro ně i zajímavou zábavou a přispějí k rozvoji jejich schopností a samostatnosti. Požádat manžela o konkrétní pomoc v konkrétní situaci je užitečnější než pak adresovat na jeho hlavu déšť pro něj nepochopitelných výčitek.

Součástí dobrých příprav na dovolenou je taktéž účelné plánování. Pokud zůstáváme doma, je třeba vědět, co budeme který den podnikat. Určitě není nutné, abychom byli čtyřiadvacet hodin spolu. Zatímco si například táta s dětmi vyjde na procházku nebo za sportem, maminka získá prostor k odpočinku dle libosti. Starší děti pomohou s úklidem nebo přípravou oběda či večeře, což pro ně může být i zábavné.

Jestliže rodina někam společně cestuje, každý její člen by měl mít připravený seznam všech věcí, které bude potřebovat. Podle něj pak sám balí své zavazadlo a nese za něj po dobu cestování vlastní odpovědnost! Dobré je a čas ušetří, pokud se balení na cestu učí hodně malé děti za asistence starších sourozenců a maminka je nakonec jen zkontroluje. A ještě jedna rada na závěr: celá rodina si moc užije, když některý večer zůstanou rozhlas i televize vypnuté a všichni si zahrají nějakou hru.


***

Se svolením převzato z: webu Katolického týdeníku



***

Další texty k tématu odpočinek, rekreace, dovolená naleznete zde