Pastorace - literatura

V této rubrice vás chceme upozorňovat na vycházející odborné knihy nebo časopisy (nikoliv beletrii, nikoliv populární knihy a časopisy), které souvisí s pastorací a mohou být užitečné buď pro širší rozhled nebo jako specifická pomůcka pro určitou oblast pastorace. Uvádíme jen anotace titulů, nikoliv jejich recenze. Ty by byly také vítané - pokud někdo zašle kvalitní recenzi anotované práce, kterou neotiskuje v některém odborném časopise, můžeme jí také na těchto stránkách uveřejnit. Upozorňujeme jen, že zde jde o službu, která má napomoci v orientaci na knižním trhu z odborného hlediska, nikoliv o reklamu některému nakladatelství nebo autorovi. Odborným garantem této stránky je Mons. doc. Aleš Opatrný, Th.D. z katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
 


 

Český ekumenický komentář

Na trhu se postupně v dost velkých časových odstupech objevují „na přeskáčku“ jednotlivé díly ekumenické komentáře ke knihám Nového zákona. Edici připravuje a vydává Česká biblická společnost. Jde o komentáře střední velikosti (ve střední cenové hladině), které píši renomovaní odborníci. Pro kněze, jáhna, animátora biblické hodiny nebo prostě zájemce o plnější porozumění Písmu představují užitečnou pomůcku co do rozsahu textu (není příliš velký) i co úrovně odbornosti (čtenář se obejde bez znalostí biblických jazyků). 

Zatím vyšly tyto svazky:

List Efezským, 2. upravené vydání. Autor: Petr Pokorný. 112 stran, cena cca 128 Kč.

První list Tesalonickým. Autorka: Mireia Ryšková. 150 stran, cena cca 128 Kč.  

Zjevení Janovo. Autor: Jiří Mrázek. 256 stran, cena cca 198 Kč.

Evangelium podle Matouše. Autor: Jiří Mrázek. 512 stra, cena cca 248 Kč.
 



Cantalamessa, Raniero: Prvotiny Ducha. Zamyšlení nad 8. kapitolou Listu Římanům.

Praha: Paulínky, 2012. 88 stran malého formátu, cena cca 120 Kč.

Pro probíhající Rok biřmování velmi užitečná pomůcka k zamyšlení jak nad chápáním Ducha svatého v podáním apoštola Pavla, tak nad životem křesťana v Duchu svatém, k němuž by mělo přijetí iniciačních svátosti, křtu, biřmování a eucharistie směřovat. Text, jak tomu u Cantalamessy bývá, je odborně fundovaný a při tom nekomplikovaný.
 



Salve. Revue pro teologii a duchovní život. 1/12

Pro Českou dominikánskou provincii a Arcibiskupství pražské vydává nakladatelství Krystal, O.P., Praha 

Téma: Ateismus

Jelikož je dnešní ateismus něčím dost odlišným od značně primitivního ateismu, který byl produkován školami a sdělovacími prostředky za dob totality, stojí za to se jím zabývat, což je zřejmě přesvědčením autorů jednotlivých příspěvků. Nejde samozřejmě o systematické a vyčerpávající pojednání o ateismu, ale o několik fundovaných statí, které mají k této problematice co říci. Znamenají také výzvu k solidnímu promýšlení tohoto jevu, který z dějin lidského myšlení nemizí a který bude víru vždy provázet jako její „stín“. 

/Pozn pro korekci: V anotaci se držím psaní slova „ateismus“ tak, jak je na titulní stránce časopisu Salve, ač by bylo zřejmě správnější buď „ateizmus“ nebo „atheismus“, jak napovídá počítač).
 


Hošek, Pavel: A Bohové se vracejí. Proměny náboženství v postmoderní době.

Jihlava: Mlýn, 2012. 141 stran malého formátu, cena cca 139Kč.

Autor, docent na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy, přednáší religionistiku. Kniha je velmi poučeným a přitom čtivým textem, sondou do evropských dějin náboženství v posledních staletích až po dnešek. Spojuje v sobě kultivovaným a málokdy u nás viděným způsobem vědeckou akribii (religionistika, dějiny, sociologie) s vyznavačským postojem. Navíc čtenáři podá dobrý souhrn myšlenek autorů, jejichž díly by se dost dlouho prokousával. Knížka může být k tématům „roku víry“ vhodným prologem.  
 



Balík, Stanislav, Hanuš, Jiří: Letnice dvacátého století. Druhý vatikánský koncil a české země.

Brno: CDK, 2012. 279 stran, cena cca 349 Kč.

Jde vlastně o sborník, na němž se kromě výše uvedených editorů autorsky podíleli ještě Karel Rechlík a Pavel Hradilek. Pro pamětníky opakování a prohloubení známého jakož mnohdy i objevení neznámého, pro mladší pohled do let, která spoluvytvářela mnohé po sametové revoluci. Autoři vycházejí z četných pramenů, nejde o „memoárovou literaturu“. Kniha  vyzývá k další hluboké reflexi jak koncilových témat tak nejnovější historie církve u nás i v Evropě (je myšlena zejména druhá polovina 20. století).