Pro vás se Ježíš stal chudým,
abyste vy zbohatli

Pro vás se Ježíš stal chudým, abyste vy zbohatli z jeho chudoby…   (srov. 2 Kor 8,9)

Co tato slova svatého Pavla říkají nám, křesťanům 21. století? Především nám říkají, jaký je Boží styl. Bůh se neprojevuje prostřednictvím světské moci a bohatství, ale slabostí a chudobou: „Ačkoli bohatý, stal se pro vás chudým…“ Kristus v moci a slávě rovný Otci se stal chudým; sestoupil mezi nás a ke každému z nás se přiblížil; sám sebe se zřekl a „vyprázdnil se“, aby se nám ve všem připodobnil  (srov. Flp 2,7; Žid 4,15). To je velké tajemství Božího vtělení! Avšak důvodem tohoto všeho je Boží láska! Ježíš se stal chudým ne pro chudobu samotnou, ale – jak říká svatý Pavel – „abyste vy zbohatli z jeho chudoby“.

Existují tři druhy bídy: materiální, morální a duchovní. A jako křesťané jsme povoláni vidět bídu druhých, dotýkat se jí, brát ji na sebe a konkrétně se přičinit o její ulehčení.

Udělá nám dobře, 
když pomůžeme druhým

Postní doba je vhodnou dobou k dávání ze svého. Udělá nám dobře, když se budeme ptát, čeho se můžeme vzdát, abychom pomohli druhým a obohatili je svou chudobou.  Nezapomínejme však na to, že pravá chudoba i bolí. Nemám důvěru k almužně, která nic nestojí a která nebolí.

Nechť Duch svatý podporuje naše předsevzetí a posiluje v nás pozornost a zodpovědnost vůči lidské bídě, abychom se stávali milosrdnými a konali milosrdenství. S tímto přáním vás ujišťuji o své modlitbě za to, aby každý věřící plodně vykonal postní pouť, a prosím vás, abyste se modlili za mne.

Pokud se domníváme, že si vystačíme sami,
vydáváme se na cestu ke krachu

Duchovní bída nás zasahuje, když se vzdalujeme od Boha a odmítáme jeho lásku. Pokud se domníváme, že nemáme zapotřebí Boha, který nám v Kristu podává svou ruku, a myslíme si, že si vystačíme sami, vydáváme se na cestu směřující ke krachu. Bůh je ten jediný, kdo skutečně zachraňuje a osvobozuje.

 
Ať vám Pán žehná!

(Papež František)