Biblický citát „Neste břemena jedni druhých“ stál u zrodu přímluvné modlitby na katolické charismatické konferenci, která se letos koná na brněnském výstavišti od 9. do 13. července.
„Zpočátku se stávalo zvláště na konferencích, že jsme se setkali s lidmi, které něco trápilo. Řekli jsme si: ,pojďme se za potřeby těchto lidí společně modlit‘,“ osvětluje počátky přímluvných modliteb na konferenci jejich koordinátor Jan Bláha z Vimperku, kde se setkávají ve společenství každý týden.

Podle koordinátora dobrých zkušeností s přímluvnou modlitbou na konferenci postupně přibývalo. Lidé zažívali, že se jich Bůh dotýká, pomáhá jim, mohou najít někde pomoc, porozumění, nebo podporu, a tak se začala tato služba na konferenci realizovat organizovaně.

Letos bude k dispozici celkem 38 přímluvců, kteří se budou střídat po dvou na devíti stanovištích. Modlitbu budou nabízet v hlavním pavilonu F, vlevo vedle pódia, ve čtvrtek, v pátek a v sobotu (10.-12. 7) v době polední přestávky asi od 12 do 15 hodin. Pro přímluvnou modlitbu bude možnost si přijít i v jiných časech. „Viditelně nošená zelená jmenovka znamená ochotu modlit se na požádání i mimo vyhrazenou dobu,“ upřesňuje Jan Bláha. Mezi přímluvce jsou vybíráni lidé, kteří s touto modlitbou mají již zkušenosti a jsou ochotni k této službě. V loňském roce si na konferenci přišlo pro přímluvnou modlitbu během tří dnů necelých 300 lidí. Účastníci konference nejčastěji žádají modlitbu za vyřešení osobních problémů, starostí v rodině či zaměstnání a také za uzdravení z nemoci.

Jak vypadá v praxi přímluvná modlitba? Zájemce o přímluvnou modlitbu se představí a v krátkosti sdělí, za co by se chtěl společně modlit. „Pak se za něho a nebo společně s ním modlíme a vyprošujeme Boží pohled na danou věc a také se modlíme za požehnání a vyslyšení,“ popisuje koordinátor. Při přímluvě se většinou jedná o modlitbu vlastními slovy.

S přímluvnou modlitbou na konferenci má skupina přímluvců, kterou Jan Bláha koordinuje, krásné zážitky. „Lidé při přímluvné modlitbě dostali sílu třeba odpustit určitou křivdu. Nebo získali odhodlání ke smíření. Nebo byli vysvobozeni z nějakého trápení. Nebo získali nový pohled na svůj problém,“ líčí pozitivní zkušenosti muž, jenž se snaží s druhými lidmi podělit o svou zkušenost života s Bohem skrze seminář Obnovy v Duchu Svatém, jindy rozhovorem či společnou modlitbou. Pro jeho duchovní život znamenala velký impuls několikatýdenní Miniškola evangelizace, kterou v roce 1993 absolvoval společně se svou ženou Markétou.

Program konference tvoří přednášky, adorace, společná modlitba a bohoslužby. Mottem letošní konference se stal desátý verš čtvrté kapitoly Janova evangelia: „Kdybys znala Boží dar…“ Nedílnou součástí programu bývá „dětská konference“. K dění na konferenci patří i kulturní program, například divadelní představení. Čtvrteční večerní koncert chval povede Richard Čanaky se skupinou F.B.I. z Bratislavy a bude přístupný všem zájemcům, nejen účastníkům konference. Záštitu nad konferencí převzal hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek a také brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který program zahájí mší svatou v katedrále. Více se o konferenci dozvíte na konference.cho.cz.


Pavel Bajer
Autor je šéfredaktorem časopisu Sociální práce/Sociálna práca